Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

by admin

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Somatio-misthoton-dikigoron.gr

Ανακοίνωση – Κάλεσμα

26 Μαρτίου 2021

Όλοι/ες στην πανελλαδική μέρα δράσης  που προετοιμάζουν τα

Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολουμένων

Μηχανικών – Δικηγορών – Οικονομολόγων

 Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την έκρηξη της πανδημίας του Covid-19 και η κατάσταση στους μεγάλους χώρους δουλειάς παραμένει εκρηκτική για εκατοντάδες μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους τόσο για την υγεία μας όσο και για το εισόδημα και τα δικαιώματά μας τα οποία έχουν τσακιστεί. Στις δικηγορικές εταιρείες και στα μεγαλογραφεία, η εργοδοσία κυριολεκτικά έχει «ξεσαλώσει», με αφορμή την πανδημία: απολύσεις, αναστολή συμβάσεων εργασίας, μειώσεις μισθών σε δικηγορικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία αλλά και εντατικοποίηση με εξοντωτικούς για τους συναδέλφους ρυθμούς εργασίας, καταχρηστική και εκτεταμένη αξιοποίηση της τηλεργασίας, με αποτέλεσμα το ωράριο μας να γίνεται «λάστιχο». 

 Σε αρκετούς χώρους εργασίας δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, οι εργαζόμενοι συνωστίζονται ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εργοδοσία αποκρύπτει κρούσματα και υποχρεώνει τους συναδέλφους μας να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα. Ίδια είναι και η κατάσταση στα Δικαστήρια όπου όλο αυτό το διάστημα δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα στο Πρωτοδικείο του Πειραιά όπου είχαμε την απώλεια συναδέλφου δικαστικού υπαλλήλου από κορονοϊό. 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι ένοχοι για την κατάσταση που βιώνουμε.

 Πέρα από τις προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης που εδώ και ένα χρόνο αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ακέραια είναι και η ευθύνη του ΔΣΑ που κλίνει σε όλες τις πτώσεις το άνοιγμα των Δικαστηρίων, χωρίς όμως να λέει κουβέντα για μέτρα προστασίας και χωρίς επίσης να κάνει το παραμικρό για την προστασία των μισθωτών και ασκούμενων συναδέλφων μας απέναντι στις πρακτικές τις εργοδοσίας, των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων, που προχωράνε σε μειώσεις μισθών, αναστολές και άδειες άνευ αποδοχών μέχρι και απολύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΑΝΔΑ η οποία περιορίζεται σε κορώνες για το επίδομα-ψίχουλα των 400€ που έδωσε η κυβέρνηση σε ελάχιστους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών μας. Και οι δύο στην πραγματικότητα παίζουν το ρόλο του συνομιλητή με την κυβέρνηση και την εργοδοσία κόντρα στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων μας.

Υψώνουμε τη φωνή μας στο πλάι του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!!!

 Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων απλώνει το χέρι σε κάθε συνάδελφο που βιώνει την βαρβαρότητα της απληρωσιάς, της απόλυσης, της εντατικοποίησης της αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών του εισφορών, της διακινδύνευσης της υγείας σε χώρους δουλειάς με ελλιπή μέτρα προστασίας κατά του covid. Καλούμε σε συσπείρωση κάθε μισθωτό και ασκούμενο δικηγόρο, που αντιδρά στην άγρια καταστολή του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην ποινικοποίηση των εργατικών – λαϊκών αγώνων. 

 Σε αυτό τον αγώνα θέλουμε στο πλάι μας και καλούμε σε πλατιά κινητοποίηση τον Φοιτητικό Σύλλογο και τους φοιτητές της Νομικής Σχολής οι οποίοι ήδη μετρούν ένα χρόνο με κλειστή τη σχολή τους, βιώνουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους σε ολοκληρωμένες σπουδές με δικαιώματα και την είσοδο πανεπιστημιακής αστυνομίας στη σχολή τους.

Διεκδικούμε:

  • Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Χορήγηση αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών μας από τον εργοδότη
  • Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με μπλοκάκι και αυτοαπασχολούμενους.
  • Τώρα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, στα Δικαστήρια, στα ΜΜΜ.
  • Να κηρυχθούν άκυρες οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (όπως η μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.). Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
  • Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Καλούμε σε μεγάλη κινητοποίηση την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, ώρα 18.00, στο Υπουργείο Εργασίας, με το κοινό πλαίσιο πάλης που εκφράζει τις ανάγκες μας και την δύναμη στο συντονισμό του αγώνα.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Related Articles