Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

31.03.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η διθυραμβική υποδοχή από την ηγεσία του ΔΣΑ και της ΕΑΝΔΑ της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ13/2022) με την οποία οι εργοδότες μας υποχρεούνται τυπικά να καλύπτουν μέρος των ασφαλιστικών εισφορών μας δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που είναι:

ότι η απόφαση αυτή αφορά ένα μικρό ποσοστό όσων τυπικά αναγνωρίζονται ως μισθωτοί και όχι το σύνολο των συναδέλφων που είναι πραγματικά μισθωτοί

– ότι η εργοδοσία με βάση τους απανωτούς ευνοϊκούς για τα συμφέροντά της νόμους που ψηφίστηκαν από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ακόμα και αν αναγκαστεί να καταβάλει τα συγκεκριμένα ποσά, αυτά θα είναι ένα ελάχιστο μέρος όσων κερδίζει με την εντατικοποίηση της εργασίας μας, τις απλήρωτες υπερωρίες και  τη δουλειά χωρίς ωράριο

ότι και με την απόφαση αυτή δεν επιλύονται τα καθημερινά και πιεστικά μας προβλήματα, δεν κατοχυρώνονται συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους. Αντίθετα, η απόφαση μας χαρακτηρίζει «συνεργάτες» και δεν αναγνωρίζει τη μισθωτή σχέση εργασίας εργοδότη – εργαζόμενου δικηγόρου.

– ότι ακόμα και αυτή η μικρή διαφορά στο εισόδημά μας εξανεμίζεται με την έκρηξη της ακρίβειας και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΕΣ!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Για ακόμα μια φορά περίσσεψε η υποκρισία της ηγεσίας του ΔΣΑ και αυτής της ΕΑΝΔΑ που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για αυτή την εξέλιξη. Γιατί την ίδια ώρα αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη σχέσης εξαρτημένης εργασίας στο όνομα δήθεν του «ενιαίου δικηγορικού σώματος» και του «συλλειτουργού της δικαιοσύνης». Συνειδητά λοιπόν μας αφήνουν βορά στις ορέξεις των εργοδοτών μας, ενώ προκλητικά παρουσιάζονται ως «σωτήρες» και «θεματοφύλακες» των δικαιωμάτων μας!

Ήταν αυτοί που:

– όταν απολύονταν συνάδελφοι μας που διεκδικούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίες τάχθηκαν με το μέρος της εργοδοσίας,

– την περίοδο της πανδημίας μας άφησαν απροστάτευτους και μόνους απέναντι στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας

– όταν οι ασκούμενοι εγκλωβίζονταν για μήνες στον άθλιο και αναχρονιστικό θεσμό της άσκησης, έκαναν πως δεν ήξεραν τι συμβαίνει.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι δήθεν ο ΔΣΑ μπορεί να μπει μπροστά για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. Οι αγωνίες μας και οι διεκδικήσεις μας για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα είναι πολύ μακριά από τις προτεραιότητες της ηγεσίας και των παρατρεχάμενων του ΔΣΑ. Για αυτό και δεν τους χαρίζουμε τη ζωή και τα όνειρα μας!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ!

Το προηγούμενο διάστημα μέσα από την οργανωμένη και συλλογική μας δράση καταφέραμε να φέρουμε στο προσκήνιο τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις μας, να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

Διατρανώσαμε στους εργοδότες μας, στο Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών (ΣΔΕΕ) και το ΔΣΑ ότι οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες. Έχουμε δύναμη και φωνή, έχουμε το δικό μας Σωματείο και θα παλέψουμε ανυποχώρητα για την κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ!

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ!

Ξέρουμε καλά πως το ζήτημα της διεκδίκησης των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων δε θα κριθεί ούτε στις αίθουσες των δικαστηρίων ούτε στις επιτροπές του ΔΣΑ. Όλα κατακτιούνται μέσα από τη συλλογική πάλη και την οργανωμένη  δράση, δυναμώνοντας το Σωματείο μας, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την εργοδοσία, το κράτος και της κυβερνήσεις του.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή απασχόλησης μας, είναι βασική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα, για να μπει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για ανθρώπινο ωράριο, ώστε να έχουμε ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο για εμάς και την οικογένεια μας. Για αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Για υποχρεωτική κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών μας.

Στο δρόμο αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε και κάθε μισθωτό και ασκούμενο δικηγόρο που αγωνιά για τη ζωή και το μέλλον του!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για κάθε μισθωτό και ασκούμενο δικηγόρο, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή απασχόλησης, για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ανθρώπινο ωράριο, για να έχουμε ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο για εμάς και τις οικογένειες μας. Χορήγηση αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

Υποχρεωτική κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών μας από τον εργοδότη.

Κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού της άσκησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Κανένας μισθωτός και ασκούμενος δικηγόρος να μην στερηθεί την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη.

Επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων από 01-01-2017 και μέχρι σήμερα, έως την πλήρη εξόφλησή τους, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΦΚΑ.

Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Παύση της απαράδεκτης και προκλητικής πρακτικής της άμεσης βεβαίωσης εισφορών στο ΚΕΑΟ, που εγκαινίασε η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες.

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όχι στα επαγγελματικά Ταμεία. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα. Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση όλων των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευσή τους.

 

Related Articles