Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

by admin

 

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Somatio.md@gmail.com

Ανακοίνωση – Καταγγελία

14.02.2021

Καταγγέλλουμε τη δικηγορική εταιρεία «Jure Law Firm, ΜΟΥΡΓΕΛΑΣ – ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ», για την εκδικητική απόλυση συναδέλφου, καθώς και για την απαράδεκτη απόφαση της να προχωρήσει σε «άτυπες» αναστολές και περικοπές των μισθών των συναδέλφων μας, επικαλούμενη μείωση των εσόδων της.

Ειδικότερα, η εταιρεία προχώρησε σε απόλυση ασκούμενης συναδέλφου, επειδή τόλμησε  να ζητήσει αύξηση, όταν, έχοντας συμπληρώσει 2 χρόνια άσκησης, και εν αναμονή των εξετάσεων, της ανατέθηκε από την εταιρεία κανονική χρέωση δικηγόρου, δηλαδή χειρισμός περίπου 60 υποθέσεων. Με άλλα λόγια, την απέλυσαν γιατί βγήκε μπροστά και διεκδίκησε το αυτονόητο! Να μη δουλεύει σαν σκυλί για 600 €!

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας με αφορμή το νέο lockdown και το επικείμενο κλείσιμο των δικαστηρίων, ανακοίνωσε μέσω e-mail στους συναδέλφους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους, ότι για αυτό το μήνα θα εργάζονται μια εβδομάδα λιγότερη με αντίστοιχη έως και 25 % μείωση των αμοιβών τους και τους κάλεσε να «συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης» μέχρι να βγούμε στην «κανονικότητα». Μάλιστα, για να τους πείσει ότι όλοι μαζί (εργαζόμενοι και εταίροι-αφεντικά) κάνουν τις ίδιες θυσίες, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί ότι ακόμα και οι εταίροι – ιδρυτές της εταιρείας δεν λαμβάνουν για πολύ καιρό αμοιβή!!

Βέβαια, να θυμίσουμε ότι η εν λόγω εταιρεία που τώρα καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη και να υιοθετήσουν τα ίδια αιτήματα με αυτή (βλ. ακόμα και πλειστηριασμούς), κατέχει από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια τραπεζικών υποθέσεων στην Ελλάδα! Το παράπονό της είναι ότι «η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν υπήρξε πλήρης για πολλά χρόνια»!

Θέλουν να μετακυλίσουν την όποια χασούρα τους στους εργαζόμενους, λες και το προηγούμενο διάστημα μοιράζονταν μαζί τους τα υπέρογκα κέρδη τους !

Εξάλλου, είναι το λιγότερο προκλητικό να επικαλούνται μείωση του κύκλου εργασιών τους, όταν το αμέσως προηγούμενο διάστημα η εντατικοποίηση είχε βαρέσει κόκκινο και διάφοροι εργαζόμενοι (π.χ. Τμήμα Επιδίκασης και Εκτέλεσης retail, Τμήμα πτωχευτικών διαδικασιών) δούλευαν μέχρι αργά το βράδυ, για να βγει ένας τεράστιος όγκος δουλειάς.

Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία! Ήδη, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, η εταιρεία είχε επιχειρήσει να συμψηφίσει τα 600 € του voucher με τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Δεν τα κατάφερε, όμως, γιατί βρήκε απέναντι της  την σθεναρή αντίδραση τους! Επιπλέον, πριν λίγο καιρό προαναγγέλθηκε από την εργοδοσία, η πρόθεση της να μετακυλίσει μέρος των  ασφαλιστικών εισφορών, που μέχρι σήμερα κάλυπτε η ίδια, στους εργαζόμενους – και μάλιστα αναδρομικά!

Τα παραπάνω ούτε μεμονωμένα περιστατικά είναι αλλά ούτε και πρωτοτυπία της συγκεκριμένης εταιρείας. Αντίθετα, καθημερινά φτάνουν διάφορες καταγγελίες στο Σωματείο μας για δικηγορικές εταιρείες και μεγάλα γραφεία που περιστέλλουν εργασιακά δικαιώματα, κρύβουν κρούσματα κ.ά. (π.χ. Χαρακτινιώτης, Ανδρικόπουλος κτλ).

ΔΣΑ και ΕΑΝΔΑ είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι! Στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και αναμασούν τα αντιδραστικά ιδεολογήματα της «μαθητείας» και της «συνεργασίας», για να διαιωνίζεται η ανυπαρξία συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Για παράδειγμα, σήμερα ως «συνεργάτες» δεν εντασσόμαστε στην όποια στοιχειώδη προστασία προβλέπεται για τους εργαζόμενους με αναστολή της εργασιακής τους σύμβασης ή ακόμα και σ’ αυτά τα έκτακτα επιδόματα – ψίχουλα.

Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός!

Είμαστε μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες. Η δουλειά μας είναι η πηγή του κέρδους τους, και στην ανάπτυξη και στην κρίση! Εντείνουν την εκμετάλλευσή μας μέσα στην κρίση, για να βγουν πιο δυνατοί στον ανταγωνισμό τους με τις άλλες επιχειρήσεις! Οι στόχοι των εταιρειών, δεν είναι  και δικοί μας στόχοι.

Πλέον έχουμε πείρα!

Να μη δεχτούμε να φορτώσουν και πάλι στις πλάτες μας τα σπασμένα της κρίσης.

Να μη δεχτούμε τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την υποχρεωτική τηλεργασία, την εκ περιτροπής εργασία. 

Ένας για όλους και όλοι για ένας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους, να κάνουν το βήμα, να βγουν μπροστά, να γνωρίσουν το Σωματείο μας και οργανωμένα να παλέψουμε για συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, για τις πραγματικές ανάγκες μας!

Να μη φοβηθούν και να καταγγείλουν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο Σωματείο. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού!

Όχι στις μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών σχέσεων!

Δε το βάζουμε κάτω! Δε κάνουμε βήμα πίσω!

Θα είμαστε στο πλάι των συναδέλφων μας, μέχρι να παρθούν πίσω όλες αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές της εργοδοσίας, μέχρι να δικαιωθούν!

Θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση του αγώνα για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για την υπογραφή ΣΣΕ για την πάλη μας για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για ωράριο, μισθό, άδειες, για την προστασία της υγείας μας, για όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας. 

Related Articles