Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio–misthoton–dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Σωματείο μας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την αναίτια επίθεση και εξευτελιστική μεταχείριση, την παράνομη, αυταρχική και απόλυτα αυθαίρετη αντιμετώπιση από δυνάμεις των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ σε βάρος δύο συναδέλφων μας δικηγόρων, ένας εκ των οποίων και μέλος του Σωματείου μας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του ενός και στην προσαγωγή του δεύτερου,στην πλατεία Εξαρχείων τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου.

Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη έκνομης συμπεριφοράς από μέρους των συναδέλφων μας ή η υποψία τέλεσης κάποιου αδικήματος, αστυνομικός των ΜΑΤ με απειλητική διάθεση σταμάτησε αιφνιδίως τους συναδέλφους και τους ζήτησε τα στοιχεία τους. Όταν εκείνοι εύλογα αναρωτήθηκαν το λόγο του ελέγχου και πριν προλάβουν να επιδείξουν τις ταυτότητές τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν εντελώς αναίτια σε άσκηση σωματικής βίας (ασφυκτικό κεφαλοκλείδωμα και απώθηση), ύβρεις και απειλές. Παρά την ανακοίνωση της δικηγορικής ιδιότητας και τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων, οι αστυνομικοί συνέχισαν ακάθεκτοι.

Τελικά οι δύο συνάδελφοι, αφού τους περιέφεραν επιδεικτικά στην πλατεία Εξαρχείων, οδηγήθηκαν με χειροπέδες στο Α.Τ. Εξαρχείων. Εκεί στον έναν εξαυτών έγινε σωματικός έλεγχος με την πλήρη αφαίρεση των ρούχων του. Επιχειρήθηκε επίσης να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, που ρητά απαγορεύεται για τους δικηγόρους. Ακόμη, εντελώς παράτυπα κι αυθαίρετα από τον ένα εκ των δύο συναδέλφων πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα. Εκτός αυτού, δεν έγινε κλήση στον εισαγγελέα υπηρεσίας και ζητήθηκε στον ένα συνάδελφο κατά παράβαση της διαδικασίας να απολογηθεί. Εν τέλει απαγγέλθηκαν οι παντελώς ανυπόστατες κατηγορίες για βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων και εξύβριση και κατόπιν οι δύο συνάδελφοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αντίθετα, είναι ενταγμένο σε ένα συνολικότερο και διαχρονικό πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, ειδικά σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, όπου κάθε φορά η επόμενη παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη και αξιοποιεί και εμπλουτίζει το νομοθετικό οπλοστάσιο της προηγούμενης. Την ίδια ώρα που στις γειτονιές του κέντρου, η εγκληματικότητα ζει και βασιλεύει, την ίδια στιγμή οι δυνάμεις καταστολής βρίσκουν τον εχθρό τους στο πρόσωπο όποιου αγωνίζεται, στον «εχθρό λαό». Αναγορεύουν ακόμη και οποιονδήποτε δεν τους είναι αρεστός, σε «ύποπτο» και «επικίνδυνο», για να εμπεδώνουν κλίμα τρομοκρατίας.

Μάλιστα, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, η κατάσταση έχει οξυνθεί με τη μόνιμη και ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ειδικά από την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του μετρό, να αποσκοπεί στην εμπέδωση κλίματος καταστολής και τρομοκρατίας. Δεν θα δεχτούμε άνθρωποι και μαζικοί φορείς που έχουν εύλογες ανησυχίες και ενστάσεις για τους όρους κατασκευής του συγκεκριμένου έργου, για την έλλειψη χώρων πρασίνου, αναψυχής και για την κυριαρχία του τσιμέντου, να αντιμετωπίζονται με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή.

Αποδεικνύεται περίτρανα, μέσα και από την επίθεση απέναντι στους συναδέλφους μας, ότι τέτοια περιστατικά δεν αποτελούν παρέκκλιση από το «κράτος δικαίου».  Είναι εκδηλώσεις του κράτους των εκμεταλλευτών, που εφαρμόζει το δικό του, άδικο και βάρβαρο για το λαό, «δίκαιο». Είναι ακριβώς η κανονική και φυσιολογική λειτουργία του κράτους και του θεσμικού/νομοθετικού πλαισίου σήμερα που επιτρέπει την επίθεση σε ιστορικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία, την παραβίαση της ιδιωτικότητας και του απορρήτου των επικοινωνιών, την περιστολή ευρύτερα λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όσο διογκώνονται τα αδιέξοδα του συστήματος, όπως αυτά εκφράζονται σήμερα με την ακρίβεια, την ενεργειακή ανασφάλεια, τους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, όσο κλιμακώνεται η επιδίωξή του να ρίξει τα βάρη της κρίσης του στο λαό,  τόσο θα εντείνονται η καταστολή, ο αυταρχισμός και η περιστολή λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Μάλιστα, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συνάδελφοι δικηγόροι, μέλη του Σωματείου, προσάγονται δεμένοι πισθάγκωνα ή συλλαμβάνονται, ή που επιχειρείται να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου εναντίον τους, απογυμνώνονται, όλο και περισσότερο, και τα επιχειρήματα περί «συλλειτουργού της δικαιοσύνης που μπορεί να ασκεί ανενόχλητος τα υπερασπιστικά του καθήκοντα».

Το δηλώνουμε ξεκάθαρα:

Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν!

Θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε κάθε προσπάθεια περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για εμάς, ο μόνος δρόμος είναι η συμπόρευση με το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για μέτρα ανακούφισης και κατακτήσεις, δίνοντας τους δικούς μας αγώνες για κατοχύρωση σύγχρονων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο χώρο μας και προσφέροντας, παράλληλα, τις νομικές μας γνώσεις σε αυτούς.

Είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας! Ένας για όλους, όλοι για έναν!

Απαιτούμε:

Την άμεση απαλλαγή από κάθε κατηγορία του συλληφθέντα συναδέλφου!

Την ποινική και πειθαρχική τιμωρία των αστυνομικών που επιτέθηκαν και βιαιοπράγησαν σεβάρος των συναδέλφων μας!

Την παρέμβαση του ΔΣΑ για την καταδίκη τόσο τουσυγκεκριμένου περιστατικού, όσο και της συστηματικής συρρίκνωσης και καταπάτησης τωνλαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θύματα της οποίας γίνονται όλο πιο συχνά και δικηγόροι!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Related Articles