Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ανακοίνωση για τις εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων

Ανακοίνωση για τις εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων

by admin

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Somatio-misthoton-dikigoron.gr

Ανακοίνωση για τις εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

Καταγγέλλουμε την από 5.1.2020 απόφαση της Συντονιστικής της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με την οποία αναβάλλονται ουσιαστικά επ’ αόριστον οι εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων για την απόκτηση της άδειας επαγγέλματος. 

Η Συντονιστική επικαλείται τη «σημερινή υγειονομική κατάσταση της Χώρας» και παραπέμπει τη διεξαγωγή τους «αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας.» Στην πραγματικότητα, όμως, η Συντονιστική δεν διεκδίκησε κανένα μέτρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής διεξαγωγή του διαγωνισμού με την τήρηση όλων των αναγκαίων όρων για την προστασία της υγείας. Πετάει από πάνω της το μπαλάκι της ευθύνης και δίνει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Άλλωστε, είναι πρόσφατη η πείρα μας από τις τελευταίες εξετάσεις το καλοκαίρι, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ακατάλληλο χώρο και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Παίζουν με την αγωνία χιλιάδων ασκούμενων συναδέλφων, που ουσιαστικά κρατούνται «όμηροι» για άγνωστο χρονικό διάστημα στο άθλιο καθεστώς της μαθητείας, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εξευτελιστικούς μισθούς των 400 Ευρώ. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αφού αυτοί είναι οι εκτεθειμένοι στους κινδύνους της πανδημίας, να βγάζουν τη «λάντζα» για τις δουλειές στα δικαστήρια, που λειτουργούν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι εργοδότες τους, δικηγορικές εταιρείες και μεγαλοδικηγόροι, που συνεχίζουν να μετρούν τα κέρδη τους σε συνθήκες πανδημίας και κρίσης, εκμεταλλευόμενοι άλλωστε τα πλούσια δώρα της κυβέρνησης στην εκμετάλλευση των εργαζομένων τους (αναστολές συμβάσεων, υποχρεωτική τηλεργασία κ.λπ.).

Δεν έχουμε αυταπάτες! Ξέρουμε ότι όσο συνεχίζεται και ενισχύεται το άθλιο καθεστώς της άσκησης, οι ασκούμενοι συνάδελφοι θα έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, αφού άλλωστε δεν θεωρούνται καν εργαζόμενοι! Όμως, η παραπάνω απόφαση της Συντονιστικής είναι προκλητική. Μπορούν να βρουν λύση, αλλά αδιαφορούν! Μπορούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία μέτρα, αλλά δεν θέλουν! Πώς γίνεται, άραγε να είναι εξασφαλισμένη η προστασία της υγείας μας στους χώρους δουλειάς, στα γραφεία των δικηγορικών και εισπρακτικών εταιρειών, στα δικαστήρια και τα Υποθηκοφυλακεία κ.λπ., αλλά δεν μπορεί να εξασφαλιστεί για τις εξετάσεις, που τις περιμένουν χιλιάδες συνάδελφοι ελπίζοντας σε μια μικρή έστω βελτίωση της εργασιακής τους κατάστασης;

Άλλωστε, ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί για τους ασκούμενους συναδέλφους μας αλλά και για τους νέους δικηγόρους συνολικά, είναι η απαράδεκτη καθυστέρηση στο διορισμό των νέων δικηγόρων οι οποίοι πέρασαν τις εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων της περιόδου Α’ 2020. Έχουν περάσει 2 μήνες από την δημοσίευση των αποτελεσμάτων και μέχρι και σήμερα έχουν διοριστεί μόλις 98 νέοι συνάδελφοι από τους 603 επιτυχόντες στην Αττική. Αποκαλυπτικό είναι επίσης το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα μόνο 189 επιτυχόντες από τους 603 έχουν πάρει Κωδικό Αριθμό Μητρώου (Κ.Α.Δ.) ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της διαδικασίας διορισμού τους. Στην ουσία αυτή τη στιγμή είναι εκατοντάδες οι νέοι συνάδελφοι οι οποίοι αφού πέρασαν τον γολγοθά της άσκησης και των εξετάσεων δεν μπορούν ακόμα, λόγω της προκλητικής κωλυσιεργίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να διοριστούν και τυπικά ως δικηγόροι και να βελτιώσουν έως ένα βαθμό το πετσοκομμένο εισόδημα τους.

Οι ευθύνες της ηγεσίας του ΔΣΑ και της ΕΑΝΔΑ για την παραπάνω εξέλιξη αλλά και την κατάσταση αυτή συνολικά είναι αποκαλυπτικές. Η μέχρι τώρα στάση τους μέσα στην πανδημία, αλλά και πριν από αυτή, δεν διαφέρει σε περιεχόμενο και στόχευση από την τωρινή. Καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των νέων μισθωτών δικηγόρων, των ασκούμενων δικηγόρων.

Οι  εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο τρανό τρόπο ότι: 1) Η άσκηση εξυπηρετεί τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τους μεγολοδικηγόρους, ώστε να έχουν μόνιμα στη διάθεση τους ένα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό χωρίς δικαιώματα. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί μια σειρά ανάγκες του κρατικού μηχανισμού, που δεν καλύπτονται με την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων αλλά με την εργασία των ασκούμενων συναδέλφων. 2) Η ανάθεση της ευθύνης για την διεξαγωγή των εξετάσεων στην Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων (Νοέμβρης 2020) δεν αφορά στα συμφέροντα των νέων και ασκούμενων συναδέλφων. Αντίθετα, η αλλαγή αυτή ενδυνάμωσε το «θεσμικό» της ρόλο, προκειμένου να συμβάλλει ακόμα πιο αποτελεσματικά στην πολιτική που από τη μια στηρίζει τα συμφέροντα των εταιρειών και των ανώτερων στρωμάτων της δικηγορίας και από την άλλη πλήττει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των ασκούμενων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Πραγματική λύση είναι η οριστική κατάργηση της άσκησης και των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας επαγγέλματος. Μόνη προϋπόθεση για την άσκησή του πρέπει να είναι το πτυχίο. Όλοι οι ήδη ασκούμενοι συνάδελφοι να αποκτήσουν την δικηγορική ιδιότητα, χωρίς εξετάσεις.

Η λύση αυτή είναι αναγκαία για τα συμφέροντά μας!

Η λύση αυτή διεκδικούμε να δοθεί τώρα!

Σε κάθε περίπτωση, καταγγέλλουμε τη στάση της Ολομέλειας, που μπορεί και πρέπει να δώσει λύση τώρα, χωρίς να κρατά «ομήρους» τους ασκούμενους συναδέλφους στις ορέξεις της εργοδοσίας! Η υγειονομική κρίση γίνεται για άλλη μια φορά πρόσχημα, για να στερούνται οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους. Αυτή είναι η αλήθεια: Μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την διεξαγωγή των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων, με οποιαδήποτε κατάλληλη μορφή, αλλά δεν το κάνουν! Οι συνάδελφοι μας έχουν το πτυχίο τους, μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή την επαγγελματική τους άδεια.

Προχωράμε σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας

Την Πέμπτη 21.01.2021 στον Πρόεδρο της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων και την Παρασκευή 22.01.2021 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διεκδικούμε κατάργηση της άσκησης. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο! Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατώτατο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, σταθερά ωράρια εργασίας, αναγνώριση του δικαιώματος σε επίδομα αδείας, αποζημίωση απόλυσης, προστασία της μητρότητας, για όλους τους μισθωτούς και ασκούμενους συναδέλφους.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Related Articles