Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

24 Φλεβάρη 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, για τη γυναικεία ισοτιμία. Θέτουμε στο στόχαστρο του αγώνα μας τις ανάγκες κάθε εργαζόμενης και άνεργης γυναίκας, ώστε να στέκεται στα πόδια της, χωρίς να συναντά οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια στην πορεία της στην εργασία, στη ζωή.

Αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που υλοποιούν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Κριτήριό τους είναι η αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων από την βαθύτερη εκμετάλλευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού. Όλες οι κυβερνήσεις, στο όνομα της «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ψήφισαν νόμους, με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη που έχουν κάνει «κανονικότητα» τη ζωή και τα ωράρια λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην τηλεργασία, με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διατηρείται η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας, που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες και από τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας. Στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εντείνει την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, της προσχολικής φροντίδας και αγωγής, της ειδικής αγωγής, της προστασίας της οικογένειας.

Οι μισθωτές και ασκούμενες συναδέλφισσες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι είναι να στέκεσαι ατέλειωτες ώρες στις ουρές της Ευελπίδων, να μετράνε τα ευρώ για να πληρώσουν τις εισφορές τους, το ρεύμα και το νοίκι, να κάνουν τη ζωή τους λάστιχο για να χωρέσουν σε είκοσι τέσσερις ώρες την εξαντλητική δουλειά, την προσωπική και οικογενειακή ζωή, την ελάχιστη ξεκούραση.

Στο χώρο μας οι συναδέλφισσες βαφτίζονται «συνεργάτες», ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η 10ωρη και 12ωρη εργασία ημερησίως, οι απλήρωτες υπερωρίες είναι καθεστώς πολύ πριν τον νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη). Η απλήρωτη εργασία τα Σαββατοκύριακα, η απλήρωτη άδεια, το ανύπαρκτο επίδομα αδείας είναι η «κανονικότητα» που επιτρέπει την απόλυτη εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το πρόσχημα των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, η τηλεργασία γενικεύεται, εξαφανίζοντας τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου

Διεκδικούμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε κάθε εργαζόμενη να στέκεται στα πόδια της χειραφετημένη, χωρίς να εξαρτάται οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά στα πλαίσια του γάμου, της οικογένειας ή της διαπροσωπικής της σχέσης. Σ΄ αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μια γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη παθογόνα σχέση. Αντιπαλεύουμε όλους τους παράγοντες – οικονομικούς, κοινωνικούς- που «γεννούν» τους δράστες – τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, το βιασμό, ακόμα και τη δολοφονία.

Χτίζουμε πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφής ανισοτιμία και βία σε βάρος των γυναικών. Σε αυτό τον αγώνα σπάνε στην πράξη αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, τις σχέσεις των δύο φύλων. Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το σωματείο μας μπορεί να γίνει κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε εργαζόμενη κι εργαζόμενο. Αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, τιμάμε αγωνιστικά την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας δυναμώνοντας την πάλη για την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών.

Παλεύουμε για:

ü  Υπογραφή ΣΣΕ για κάθε μισθωτή και ασκούμενη δικηγόρο, με 1.200 βασικό μισθό για κάθε μισθωτή δικηγόρο για 8ωρη εργασία, 960 ευρώ βασικό μισθό για κάθε ασκούμενη δικηγόρο για 8ωρη εργασία.

ü  Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, άδεια ανατροφής τέκνου για όλες τις μισθωτές και ασκούμενες δικηγόρους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μαύρη εργασία, μπλοκάκι, έμμισθη εντολή). Χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. Μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού σε κάθε χώρο δουλειάς. Απαγόρευση απόλυσης εγκύων.

ü  Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

ü  Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και της ΠΦΥ με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

ü  Δημόσιες και δωρεάν δομές συμβουλευτικής γονέων, παιδιών, οικονομική, κοινωνική στήριξη των διαζευγμένων γονιών, ιδιαίτερα των μονογονεϊκών οικογενειών.

ü  Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

ü  Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας.

ü  Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

 

Όλες και όλοι, την Τετάρτη, 08/03, στις 09.00 π.μ., έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΔΕΕ – Δημ. Σούτσου 28) – Απαιτούμε την κατοχύρωση συγκροτημένων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για κάθε μισθωτή και ασκούμενη δικηγόρο!

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ                                      ΒΑΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ

Related Articles