Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΑΪΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΑΪΟΣ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

15 Μάη 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Σωματείο μας στέκεται στο πλευρό των εκατοντάδων ασκούμενων συναδέλφων που εργάζονται στα δικαστήρια όλης της χώρας μέσω προγράμματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται για ακόμη μία φορά αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.

Οι συνάδελφοι μας έχουν προσληφθεί με ένα άθλιο καθεστώς εργασίας, χωρίς εξασφαλισμένο μισθό, άδειες, ασφάλιση, δικαιώματα ενώ ουσιαστικά καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων που υπήρχαν χρόνια στα δικαστήρια.

Από τη στιγμή έναρξης του προγράμματος, παρά τις όποιες συμβατικές δεσμεύσεις και τις προφορικές διαβεβαιώσεις, βρέθηκαν να εργάζονται απλήρωτοι για σχεδόν 4 μήνες, με τους αρμόδιους φορείς να δηλώνουν όλοι αναρμόδιοι και να πετάει ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις του Σωματείου μας και των συναδέλφων οδήγησαν στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί τόσους μήνες μετά, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και των υπόλοιπων φορέων.

Συγκεκριμένα:

Παρατηρούνται διαρκώς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι οποίες ξεδιάντροπα αποδίδονται πάντοτε σε «τεχνικά σφάλματα»! Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει, που ο μισθός εξανεμίζεται πολύ πριν το τέλος του μήνα, που οι συνάδελφοι μας, όπως και όλοι, δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών, την ίδια στιγμή οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

– Δεν προβλέπεται η χορήγηση καμίας απολύτως ημέρας κανονικής άδειας αναψυχής! Αυτό σημαίνει ότι κατά τις εορταστικές περιόδους, το καλοκαίρι αλλά και σε οποιοδήποτε άλλη περίοδο τους έτους, δεν έχουν τη δυνατότητα να λείψουν ούτε μία μέρα, όσοι είναι από επαρχία δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις οικογένειες τους!

– Οι αναρρωτικές άδειες χορηγούνται στους συναδέλφους μόνο κατόπιν αποδεικτικού εγγράφου από δημόσια αρχή και μέχρι 18 ημέρες, αφού σύμφωνα με τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών «κάθε ασκούμενος έχει δικαίωμα δικαιολογημένης απουσίας για λόγους ανωτέρας βίας που τεκμηριώνεται από την έκδοση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων από δημόσια αρχή». Δηλαδή, αν κάποιος αρρωστήσει, θα πρέπει απαραιτήτως να πάρει γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο. Εάν κάποιος συνάδελφος πάσχει από βαρύτερη ασθένεια, που θα διαρκέσει περισσότερες από 18 ημέρες, υποχρεώνεται να επιστρέψει στη δουλειά (!) και να συμπληρώσει το διάστημα απουσίας μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επικρατεί πλήρες σκοτάδι και απουσία ενημέρωσης για το επόμενο 6μηνο στάδιο άσκησης σε δικηγορικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία, για τις προϋποθέσεις και τους όρους εργασίας, τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής, ενώ ασκούμενοι μετατίθενται σε υπηρεσίες παρά την θέλησή τους.

– Οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη τους βαρύνουν εξ ολοκλήρου.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ!

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, μέχρι να δικαιωθούν οι εκατοντάδες συνάδελφοι μας και στεκόμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα για την κατοχύρωση συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων!

Καλούμε τους συναδέλφους μας να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους, να παλέψουν οργανωμένα και συλλογικά μέσα από το Σωματείο μας!

Ο δίκαιος αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στον κλάδο μας, μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων, αγώνας που πρέπει να στοχεύει τον πραγματικό ένοχο που ευθύνεται για αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς μας.

Αποδεικνύεται ξανά ότι το μόνο που εξασφαλίζει ο απαράδεκτος θεσμός της άσκησης, είναι ένα μόνιμο, φθηνό και αναλώσιμο εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, είτε για τα συμφέροντα των εταιρειών – εργοδοτών είτε για την κάλυψη κενών στον κρατικό μηχανισμό.

Μας βαφτίζουν «μαθητές» για να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες, χωρίς δικαιώματα, για ένα μισθό – χαρτζιλίκι.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ασκούμενων συναδέλφων μας!

Απαιτούμε:

Να τροποποιηθούν άμεσα οι Συμβάσεις Πρακτικής Άσκησης όλων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και να γίνουν όλες οι τυπικές ενέργειες για την αναδρομική χορήγηση αδειών αναψυχής, αναρρωτικών αδειών και επιδόματος αδείας σε όλους τους ασκούμενους των δικαστικών υπηρεσιών.

Να καταβάλλονται εμπρόθεσμα και έγκαιρα κάθε μήνα οι δεδουλευμένες αποδοχές τους.

Να δοθεί πλήρης και αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία και τις συνθήκες απασχόλησης των συναδέλφων που θα εφαρμοστούν κατά το στάδιο υλοποίησης του προγράμματος σε δικηγορικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία.

Να καταργηθεί η εισφορά των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων στον κλάδο υγείας και, μέχρι την κατάργηση της, κάλυψη αυτής αποκλειστικά από τον εργοδότη.

Να καταργηθεί ο απαράδεκτος θεσμός της άσκησης, Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο, χωρίς εξετάσεις και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης

Related Articles