Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

by admin

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com 

20/06/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι συνάδελφοι δικαστικοί διερμηνείς των δικαστηρίων της χώρας, δέχονται ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους, ενώ η Κυβέρνηση προκλητικά αδιαφορεί για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η αποζημίωση που δικαιούται ο δικαστικός διερμηνέας για την εργασία του, είναι εξευτελιστικά χαμηλή και απέχει πολύ, τόσο από το επίπεδο των αναγκών των συναδέλφων μας, όσο και από αυτό της εξειδικευμένης εργασίας που οι δικαστικοί διερμηνείς παρέχουν.

Συγκεκριμένα, βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ 2/71263/0022/2000 – ΦΕΚ 1547/Α’/2000 περί Αποζημιώσεως των Διερμηνέων, αυτή ορίζεται για μία παράσταση στο ακροατήριο μέχρι τις 15:00 σε 17,61  ευρώ (μικτά), και σε  35,22 ευρώ (μικτά) από τις 15:00 και μετά.  Για κάθε ανάκριση, η αποζημίωση είναι 11,70 ευρώ (μικτά). Ο κάθε διερμηνέας έχει δικαίωμα να εξυπηρετήσει σε μία δίκη μέχρι τις 15:00 και σε μία μετά τις 15:00. Αν εξυπηρετήσει περισσότερες δίκες, δεν αποζημιώνεται για τις υπόλοιπες. Όσον αφορά στη μετάφραση εγγράφων, δεν υπάρχει καθορισμένο ποσό ανά σελίδα/λέξη απλής/επείγουσας μετάφρασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικαστικοί διερμηνείς ορίζουν μόνοι τους την αμοιβή τους για κάθε έργο που παρέχουν, με αίτηση στον αρμόδιο εισαγγελέα. Εκείνος, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, μπορεί να κρίνει, πάντοτε μετά την παράδοση του έργου, αν η αμοιβή του δικαστικού διερμηνέα είναι εύλογη ή όχι, και ενδεχομένως να ζητήσει τη μείωσή της. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κυριολεκτικά απροστάτευτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους θεωρεί περιστασιακά εργαζόμενους, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες των Δικαστηρίων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν ΚΑΔ, ούτε τελούν σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, και αμείβονται με τίτλους κτήσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι πληρωμές των δεδουλευμένων τους γίνονται τέσσερις ή πέντε φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα. Ποτέ δεν εξοφλείται όλο το οφειλόμενο ποσό, αλλά πάντοτε έναντι επειδή δεν απελευθερώνονται τα αντίστοιχα κονδύλια, αλλά λιγότερα χρήματα, τα οποία καταβάλλονται αναλογικά στους διερμηνείς, με μορφή πάγιας τραπεζικής εντολής και σταθερού ύψους 60.000 ευρώ τη φορά. 

Το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, καταγγέλλει ότι αυτή τη στιγμή οφείλονται στους δικαστικούς διερμηνείς μόνο της Αθήνας, τουλάχιστον 200.000 ευρώ από προηγούμενες έναντι πληρωμές !!!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δικαστικοί διερμηνείς, μέσα από τις γραμμές του Σωματείου τους, δίνουν την μάχη της καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών τους και της αύξησης της αποζημίωσής τους. Γνωρίζουμε ότι είναι συνεχείς οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους και οι παρεμβάσεις τους προς την Κυβέρνηση και τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ!

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ!

        Η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, είναι υπόθεση και των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων αλλά και όλων των εργαζομένων στον κλάδο της Δικαιοσύνης.

Δυναμώνουμε τον αγώνα, το συντονισμό, την πάλη για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας, στο πλευρό των δικαστικών διερμηνέων, των δικαστικών υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και συμβολαιογράφων με μικρά και μεσαία εισοδήματα.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΡΒΑΡΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΝΟΧΟ!

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΤΟΝ

«ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ» ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!

Εκφράζουμε την ταξική αλληλεγγύη μας στο Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, σε όλους τους δικαστικούς διερμηνείς που πλήττονται, στηρίζουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους! Είμαστε στο πλευρό τους!

Καταγγέλλουμε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που διαχρονικά εμπαίζουν τους δικαστικούς διερμηνείς, τους οδηγούν στην ανασφάλεια και στην απλήρωτη δουλειά.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των δικαστικών διερμηνέων, τον δίκαιο αγώνα που δίνει το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 ΙΟΥΝΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ 10:30.

Το Προσωρινό Δ.Σ.

 

Related Articles