Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 6 ΜΑΗ απεργούμε!

6 ΜΑΗ απεργούμε!

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

6 ΜΑΗ απεργούμε!

Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά, αγωνιστικά και μαχητικά!

Συμμετέχουμε μαζί με τα συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 π.μ.!

Η πανδημία “θερίζει” το λαό μας.

Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 9.000, οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι, με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών. Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να βρεθούν απλές κλίνες, ΜΕΘ και το αναγκαίο προσωπικό, νοικιάζει με το “αζημίωτο” ιδιωτικές κλινικές υποδομές και τους δίνει και γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καλό στην εργατική τάξη παρά μόνο θύματα από πανδημίες και πολέμους. Είναι εκατομμύρια τα εγκλήματά τους σε χώρους δουλειάς. Είναι δισεκατομμύρια όσοι βιώνουν καθημερινά αδιέξοδα για να μπορούν μερικές χιλιάδες Κροίσοι να απολαμβάνουν τον πλούτο από την εκμετάλλευση των λαών.

Γι’ αυτό και εντείνεται η καταστολή απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα που διεκδικεί μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, δουλειά με δικαιώματα και γενικά εκφράζει οργανωμένα την αντίθεση στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αλλά και της συνολικότερης πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Ο περσινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, η αγωνιστική κινητοποίηση της 17ης Νοέμβρη, η πανελλαδική πανεργατική απεργία της 26η Νοέμβρη, η συγκέντρωση της 8ης Μάρτη και οι εκατοντάδες κινητοποιήσεις και δράσεις συνδικάτων και φορέων του λαϊκού κινήματος μέσα σε συνθήκες απαγορεύσεων είναι η πιο αποφασιστική απάντηση στην καταστολή και τον αυταρχισμό τους!

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Η κυβέρνηση με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη. 135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα Συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βαφτίζουν “πρόοδο” να δουλεύουμε όπως το 1919, 10 ώρες την ημέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο και 6ωρο, σε 5ήμερο. Απαιτούν την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, μέχρι και 150 ώρες.

Αντεργατικό νομοσχέδιο-κόλαση!

Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων “λάστιχο” συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές. Ιδιωτικοποιούν τις επικουρικές συντάξεις μετατρέποντας την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με συντάξεις και παροχές που θα εξαρτώνται όχι από τις ανάγκες, αλλά από την τσέπη του κάθε ασφαλισμένου. Προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα για να μας δέσουν χειροπόδαρα, να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να συνδικαλιστούμε, να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των Συνδικάτων μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνδέει οργανικά το νέο αντεργατικό τερατούργημα με την εκταμίευση δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ομολογεί κυνικά ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ισοπέδωση κορυφαίων εργατικών κατακτήσεων για να δώσει νέο πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια, για να ανοίξει νέους δρόμους κερδοφορίας, σε Ενέργεια, Μεταφορές, Ύδρευση, Άρδευση, Χρήσεις Γης, Υγεία, Παιδεία, με νέα κίνητρα και προνόμια για το κεφάλαιο και νέες ανατροπές στη ζωή του λαού. Στο χρέος των 340 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και θα πληρώνουν οι λαϊκές – εργατικές οικογένειες για πολλές γενιές, θα προστεθούν άλλα 60 δισ. Επιβεβαιώνεται ότι η περιβόητη “ανάπτυξη”, που μας τάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Δίπλα τους και με ενεργό ρόλο στέκεται η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που πλέον δεν παίζει απλά αντιδραστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των εργαζομένων, αλλά συνδιαμορφώνει την επίθεση ως χρήσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης.

Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι πλέον έχουμε πείρα!

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να δουλεύουμε 10ωρα και 12ωρα, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Έχουμε νιώσει στο πετσί μας τί σημαίνει η “ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας” με τις ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες, τις ανύπαρκτες άδειες και παροχές και όλα αυτά στο όνομα της δήθεν συνεργασίας και του “δικηγορικού λειτουργήματος”. Γνωρίζουν πολύ καλά τί σημαίνει εκσυγχρονισμός και εξειδίκευση οι εκατοντάδες συνάδελφοι μας ασκούμενοι δικηγόροι που μένουν εγκλωβισμένοι σε καθεστώς κακοπληρωμένης και χωρίς το παραμικρό δικαίωμα δουλειάς, χωρίς να μπορούν να δώσουν εξετάσεις για να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ακόμα περισσότερο γνωρίζουμε στον κλάδο μας τι σημαίνει η δήθεν “εθελοντική” συμφωνία και συναίνεση του εργαζόμενου στους όρους εργασίας του ενώ είναι διαρκώς παρούσα η εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, το περίφημο διευθυντικό δικαίωμα που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να προχωρά σε απολύσεις, αναστολή συμβάσεων εργασίας, μειώσεις μισθών σε δικηγορικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία αλλά και εντατικοποίηση με εξοντωτικούς για τους συναδέλφους ρυθμούς εργασίας, καταχρηστική και εκτεταμένη αξιοποίηση της τηλεργασίας, με αποτέλεσμα το ωράριο μας να γίνεται «λάστιχο». Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τηλεργασίας στον κλάδο μας είναι φανερό ότι ήρθε για να μείνει, συμβάλλοντας στην ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και τον συνεχή έλεγχο από την εργοδοσία, τα οποία ουσιαστικά οδηγούν στην εξάλειψη της διάκρισης μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Είναι φανερή η σπουδή που δείχνουν τα επιτελεία των εργοδοτών για να παρουσιάσουν σαν κάτι προοδευτικό και σχεδόν ευεργετικό την γενίκευση της τηλεργασίας και μετά την πανδημία, με συνεχή αρθρογραφία και παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Η εργοδοσία στον κλάδο μας έχει κυριολεκτικά ξεσαλώσει!

Όλο το προηγούμενο διάστημα και με πρόσχημα την πανδημία, η εργοδοσία στον κλάδο μας, οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τα μεγαλογραφεία, έχουν κυριολεκτικά περάσει στο επόμενο επίπεδο έντασης της εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας εις βάρος εκατοντάδων μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων. Έγιναν κανόνας οι απολύσεις συναδέλφων μας χωρίς καμία αποζημίωση, οι αναστολές χωρίς καμία ενίσχυση οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, συμψηφισμός-κλοπή των επιδομάτων των 600€ στο πρώτο κύμα της πανδημίας και των 400€ στο δεύτερο με το μισθό και άλλες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας με πρόσχημα την πανδημία, καλώντας μας την ίδια ώρα να βάλουμε πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση.Πρόκειται για πάγια τακτική την οποία γνωρίσαμε και στην προηγούμενη κρίση και είναι αυτή που θέλει να φορτώσει τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες μας. Την ίδια ώρα οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τα μεγαλογραφεία συγκεντρώνουν νέα δικηγορική ύλη που αφορά τεράστια ποσά και αντίστοιχες αμοιβές για τους ιδιοκτήτες τους (πρότζεκτ για ΑΠΕ, συμβάσεις για συγχωνεύσεις και μεταβιβάσεις επιχειρήσεων, πακέτα διαχείρισης κόκκινων δανείων κ.λπ.). Είναι μάλιστα σε τέτοιο βαθμό η εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων σε αυτές τις συνθήκες που σημειώθηκε μέχρι και λιποθυμία εργαζόμενης δικηγόρου σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας όχι απλώς δεν σταματάει η κερδοφορία των εργοδοτών του κλάδου μας αλλά στόχος τους είναι αφενός να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και αφετέρου να φορτωθεί η όποια χασούρα έχουν λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και του λοκντάουν στις πλάτες μας.

Απαντάμε καθαρά και αποφασιστικά: Όπως δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, έτσι και τώρα δεν θα μοιραστούμε τη χασούρα τους!!! 

Πλέον έχουμε το όπλο στα χέρια μας – Έχουμε το Σωματείο μας!

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε φρένο μέσα από την οργανωμένη δράση μας στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας που μας θέλουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ την ίδια ώρα περνάνε από «πριονοκορδέλα» τα ήδη τσακισμένα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία κ.λπ. για να μας φιμώσουν. Το Σωματείο μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα ζωής και δράσης του, έχει μπει μπροστά και παλεύει για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει. Μέσα λοιπόν από την οργανωμένη συλλογική πάλη μας, πρέπει να παλέψουμε και τώρα, για να βάλουμε φρένο στην βάρβαρη επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματα μας. Παλεύουμε για:

  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατοχυρωμένα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Χορήγηση αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο. Κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών μας από τον εργοδότη.
  • Τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Δικαστήρια, στα ΜΜΜ.
  • Να κηρυχθούν άκυρες οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (όπως η μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.). Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
  • Κατοχύρωση μέτρων προστασίας της μητρότητας για όλες τις μισθωτές και ασκούμενους δικηγόρου
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων

για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της Ιστορίας πίσω δεν πάει!

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Related Articles