Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ. 4 (1ος Όροφος)

25.11.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Στην επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών δεν διαπιστώνουμε, διεκδικούμε!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Από την σεξουαλική βία και την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχή της ζωής μας, ακόμα και της σεξουαλικότητας, τη βία της φτώχειας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της προσφυγιάς μέχρι τις αναχρονιστικές κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές για τη θέση της γυναίκας που αντιμετωπίζουμε καθημερινά απαντάμε:

Καμία μόνη της! Δεν εγκλωβιζόμαστε στον ατομικό δρόμο!

Μέσα από το σωματείο μας πιανόμαστε χέρι χέρι με γυναίκες και άνδρες συναδέλφους μας, οργανωνόμαστε, διεκδικούμε, βρίσκουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας, να δώσουμε την προσωπική και συλλογική μάχη για την απαλλαγή μας από κάθε μορφή βίας και εκμετάλλευσης.

Διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό, κοινωνικό σχέδιο για την πρόληψη, την προστασία, τη στήριξη από την πολύμορφη βία. Την ίδια στιγμή που τα φρικαλέα εγκλήματα κατά γυναικών και παιδιών αποτελούν καθημερινό «θέαμα» στα τηλεπαράθυρα, βορά για κάθε επιτήδειο που εκμεταλλεύεται το ανθρώπινο δράμα που βιώνουν τα θύματα για ιδιοτελείς σκοπούς, στη χώρα λειτουργούν μόλις 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Τα πολυδιαφημισμένα εξειδικευμένα αστυνομικά τμήματα αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοοικογενειακής βίας είναι μόλις τέσσερα σε όλη την Αττική. Στην Αττική υπάρχουν μόνο 2 αυτόνομες μονάδες παιδοψυχιατρικής υγιεινής, ενώ δεν υπάρχει εξειδικευμένο δημόσιο και δωρεάν κέντρο για τη θεραπεία τραύματος. Στις 13.888 σχολικές μονάδες πανελλαδικά, υπάρχουν μόνο 1707 μόνιμοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Δεν υπάρχει μακιγιάζ που να μπορεί να καλύψει το πρόσωπο μιας κακοποιημένης γυναίκας

 Η διαπίστωση του προβλήματος από τους υπεύθυνους, οι δήθεν κραυγές αγωνίας για την σιωπή των θυμάτων, οι διακηρύξεις περί εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου δεν μπορούν να κρύψουν το προφανές: οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως «ιδιοκτησία» γεννιούνται και αναπαράγονται στο έδαφος μιας κοινωνίας όπου έχει για θεό το κέρδος, όπου όλα πωλούνται και αγοράζονται

 Είναι μια κοινωνία που στριμώχνει την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την φροντίδα για τα θύματα μέσα στην εξίσωση κόστους – οφέλους. Υποκριτικά καλούν τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή», όταν το επόμενο λεπτό τις περιμένει η αδιαφορία των αστυνομικών αρχών, όταν η στέγαση, η φροντίδα και η θεραπεία τους επαφίεται στις ΜΚΟ και την φιλανθρωπία, όταν σε τελική ανάλυση δεν υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Ασπίδα προστασίας μας η οργάνωση και ο αγώνας

Η απάντηση στην πολύμορφη βία δεν είναι ο ατομικός δρόμος. Η καταγγελία και η – αυτονόητη – καταδίκη του θύτη χρείαζεται να γίνει  συστατικό στοιχείο του αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς μας, σε κάθε δικηγορική εταιρεία, σε κάθε γραφείο. Συμπορευόμαστε με τους συναδέλφους και συναδέλφισσές μας που την εκμετάλλευση. Συμπορευόμαστε με το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, με τους συλλόγους και τις οργανώσεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος!

Οι ασκούμενες και μισθωτές δικηγόροι χτίζουμε συλλογικά την «ασπίδα προστασίας» μας, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα στο σωματείο μας, δυναμώνοντας την φωνή μας πλάι στους συναδέλφους μας, για σωματείο ζωντανό, με αγωνιστική δράση και πλαίσιο πάλης που αγκαλιάζει την ανάγκη μας για ζωή με δικαιώματα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, για να μπορέσουμε οι γυναίκες ασκούμενες και μισθωτές δικηγόροι να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη.

 

Related Articles