Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

2 Ιούνη 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Τους τελευταίους μήνες έχει παγιωθεί μία εκρηκτική κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, εκατοντάδων μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων. Τα ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ έρχονται σωρηδόν ακόμα και για οφειλές λίγων ημερών και πλέον είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοι μας που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στους ασκούμενους δικηγόρους η κατάσταση είναι ακόμα πιο εκρηκτική καθώς η εκμετάλλευση έχει χτυπήσει κόκκινο με τα παραδείγματα να είναι καθημερινά. Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί άλλωστε το καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν ουσιαστικά εγκλωβίσει εκατοντάδες συναδέλφους μας ασκούμενους δικηγόρους που εργάζονται στα δικαστήρια της χώρας με καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, χωρίς τις νόμιμες άδειες που δικαιούνται αλλά και αναγκασμένοι να πληρώνουν τις εισφορές τους από την τσέπη τους

Ακόμα ένα επεισόδιο στην συνολική αυτή κατάσταση είναι αυτό με τις εξελίξεις που αφορούν τους ασκούμενους δικηγόρους του Πειραιά. Συγκεκριμένα από το φθινόπωρο του 2021 οι ασκούμενοι/ες του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά βρίσκονται σε μια μετέωρη κατάσταση. Μετά την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας του Τομέα Υγείας Δικηγόρων Πειραιά, τόσο ο ΔΣΠ, όσο και ο ΕΦΚΑ τους αναπέμπουν διαρκώς ο ένας στον άλλον, αποποιούμενοι την ευθύνη, με αποτέλεσμα να παραμένουν επί μήνες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όταν εν τέλει – μόλις τον προηγούμενο μήνα – βρέθηκε μια λύση, οι ασκούμενοι και ασκούμενες σάστισαν βλέποντας το πρώτο τους ειδοποιητήριο. Ο ΕΦΚΑ τους ζήτησε να πληρώσουν μέσα σε μια εβδομάδα (μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα) αναδρομικά τις εισφορές ολόκληρων μηνών. Αντί να τους/τις αποζημιώνει για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στην οποία τους/τις εξέθεσε επί μήνες εν μέσω πανδημίας, ζητάει τώρα από ασκούμενους/ες με απολαβές της τάξεως το πολύ των 400 – 500€ να πληρώσουν για όλο αυτό το διάστημα, εντός μιας εβδομάδας.

Είναι αδιανόητο να ζητούνται αναδρομικά εισφορές για μια ασφαλιστική κάλυψη που ουδέποτε παρασχέθηκε. Δεν θα χρεωθούνε οι ασκούμενοι/ες την ολιγωρία και την έλλειψη οργάνωσης του ΕΦΚΑ και τη διαχρονική πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ που έχουν μετατρέψει την ασφάλιση σε εμπόρευμα.

Καταλαβαίνουμε τι εννοούν όταν μιλάνε για «εκσυγχρονισμό και εξέλιξη του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, με τη μετατροπή της από σύγχρονη ανάγκη και καθολικό δικαίωμα σε εμπορευματικό προϊόν και τζόγο, ολοκληρώνεται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στο έργο των προκατόχων της, με την ανάθεση του υπολογισμού των συντάξεων σε λογιστικές και δικηγορικές εταιρείες και μεγάλα γραφεία, με την τοποθέτηση μάνατζερ σε στελεχικές θέσεις και με το «ξεπούλημα» της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, όπως του ιστορικού κτιρίου του Ταμείου Νομικών στην οδό Σωκράτους, που το άφησαν κυριολεκτικά να «ρημάξει», δίνει τη χαριστική βολή.

Ο «εκσυγχρονισμός» και η «ταχύτητα λειτουργίας» των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, που επικαλούνται, αφορούν τη βεβαίωση των πράξεων οφειλής και την αποστολή τους στο ΚΕΑΟ, την ίδια ώρα που αδυνατούμε να πληρώσουμε τις εισφορές μας, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τις δυσβάστακτες ανατιμήσεις.

 

ΩΣ ΕΔΩ!

ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Κανένας συνάδελφος ανασφάλιστος.
  • Να καταργηθούν τώρα οι εισφορές στον κλάδο υγείας για μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους και μέχρι την κατάργηση τους, να καλύπτονται αποκλειστικά από τον εργοδότη. Κανένας ασκούμενος δικηγόρος να μην στερηθεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή του.
  • Άμεση διαγραφή των οφειλών των αναδρομικών εισφορών, αφού αφορούν διάστημα στο οποίο οι ασκούμενοι/ες ήταν ανασφάλιστοι/ες.
  • Καμία αναδρομική εισφορά να μην πάει στο ΚΕΑΟ στο τέλος του μήνα.
  • Καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των ασκούμενων από τους εργοδότες δικηγόρους.
  • Να τροποποιηθούν άμεσα οι Συμβάσεις Πρακτικής Άσκησης όλων των ασκούμενων συναδέλφων που εργάζονται στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.
  • Να γίνουν όλες οι τυπικές ενέργειες για την αναδρομική χορήγηση αδειών αναψυχής, αναρρωτικών αδειών και επιδόματος αδείας σε όλους τους ασκούμενους των δικαστικών υπηρεσιών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος θεσμός της άσκησης, Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο, χωρίς εξετάσεις και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης

Related Articles