Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

by Olympia

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα

Απευθυνόμαστε σ’ εσένα που διανύεις τα πρώτα σου χρόνια στο επάγγελμα και έχεις νιώσει στο πετσί σου τον εμπαιγμό και την κοροϊδία του λεγόμενου «συνεργάτη». Σ’ εσένα που έχεις απογοητευτεί από την κατάσταση στο επάγγελμα, αλλά δε συμβιβάζεσαι μ’ αυτήν, δεν το βάζεις κάτω. Σ’ εσένα που λες ότι κάτι πρέπει να γίνει – κάτι πρέπει να αλλάξει.

Βιώνουμε όπως και εσύ τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια άγχη, τις ίδιες άθλιες συνθήκες εργασίας.

Στις 19 Ιούλη συγκροτήσαμε το Σωματείο μας!
Τώρα είμαστε πιο δυνατοί!
Σας καλούμε να συνεχίσουμε μαχητικά στο δρόμο του αγώνα!

Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, για να διεκδικήσουμε συλλογικά και οργανωμένα τα δικαιώματά μας, σε σύγκρουση με την εργοδοσία των δικηγορικών εταιρειών και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συνάδελφοί μας, ασκούμενοι και μισθωτοί είναι άθλια. Αντιμετωπίζουμε τον εμπαιγμό περί «συνεργασίας» και «επιστημονικής αυτοτέλειας». Πίσω από αυτά τα δήθεν όμορφα λόγια, κρύβεται ο ανύπαρκτος μισθός ή ο μισθός χαρτζιλίκι των 200 – 300 ευρώ, η επιβάρυνση του ίδιου του ασκούμενου για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, η δουλειά χωρίς ωράριο, το ατελείωτο τρέξιμο. Η άσκηση αποτελεί ένα καλό «μάθημα» για την αποδοχή εργασίας αύριο ως μισθωτός δικηγόρος.

Είναι ψέμα το επιχείρημα ότι η πρακτική άσκηση είναι για την «τριβή με το επάγγελμα», καθώς γνωρίζουμε καλά ότι οι ασκούμενοι κάνουν όλη τη λάντζα, συχνά τους ανατίθενται καθήκοντα παντελώς άσχετα με το επάγγελμα του δικηγόρου

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο απαιτητικές εξετάσεις, που λειτουργούν ως «φίλτρο ξεκαθαρίσματος» για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων μετά το πτυχίο στο όνομα του «υπερπληθωρισμού των δικηγόρων», ενώ η επιχειρούμενη ίδρυση σχολής δικηγορίας συμβάλλει περαιτέρω στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί μια νέα στρατιά αποφοίτων με μειωμένα επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα, ως ένα νέο φθηνό και «ευέλικτο» επιστημονικό δυναμικό που θα απασχολείται στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και σε άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και με τη μορφή των λεγόμενων «παρα-νομικών» (paralegal) επαγγελμάτων.

Οι ηγεσίες του ΔΣΑ και της ΕΑΝΔΑ, δεν μπορούν και δεν θέλουν να εκφράσουν τα συμφέροντά μας ˙ εκφράζουν τα συμφέροντα των αφεντικών μας ˙ πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη. Αρνούνται κατηγορηματικά τη μισθωτή εργασία μεταξύ εργοδότη δικηγόρου και εργαζόμενου δικηγόρου, την εξαρτημένη σχέση εργασίας, αφήνοντας έναν τεράστιο αριθμό συναδέλφων στο έλεος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Συκοφαντούν την έννοια της συλλογικής δράσης και το συνδικαλισμό. Δεν θέλουν οι ασκούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι να παλέψουμε για να κατοχυρώσουμε συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Βγάζουν φλύκταινες σε κάθε ιδέα αγωνιστικής μορφής πάλης, όπως για την απεργία, αφού άλλωστε είμαστε όλοι δήθεν «συνεργάτες» και «συλλειτουργοί».

 

ΕΧΕΙΣ ΠΕΙΡΑ – ΓΥΡΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΕΑΝΔΑ ΚΑΙ ΔΣΑ

Όλοι αυτοί:

  • Συσκοτίζουν την ταξική διαστρωμάτωση στον χώρο μας και λένε ότι όλοι οι δικηγόροι είμαστε το ίδιο, μεγαλογραφεία και αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι. Η ΕΑΝΔΑ θέτει ως κριτήριο της δράσης της αποκλειστικά και μόνο την ηλικία, αποκρύπτοντας ότι αυτό που μας ενώνει, τους περισσότερους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα, είναι οι καλυμμένες σχέσεις μισθωτής εργασίας και τα αδιέξοδα από τη ζούγκλα της αγοράς.
  • Ξορκίζουν την «υπαλληλοποίηση» των δικηγόρων, λες και το πρόβλημά μας είναι ότι είμαστε μισθωτοί και όχι ότι δεν έχουμε κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Έτσι, όμως, στηρίζουν τους μεγαλοεργοδότες και τις δικηγορικές εταιρίες, που μας θέλουν «συνεργάτες».
  • Μιλούν για σοβαρές εξετάσεις για τους ασκούμενους και συμφωνούν με τα σεμινάρια «υπό αίρεση», εννοώντας την περαιτέρω αυστηροποίηση των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας επαγγέλματος. Χαιρέτισαν τις αλλαγές του τελευταίου Κώδικα Δικηγόρων, που ενισχύουν την αυστηροποίηση αυτή. Διαφωνούν με την πάγια και δίκαιη απαίτηση δεκαετιών, που διατυπώνεται από ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις στον χώρο της δικηγορίας, για την κατάργηση του άθλιου και αναχρονιστικού καθεστώτος της μαθητείας της άσκησης και την διαμόρφωση ενός αναβαθμισμένου προγράμματος σπουδών που θα εξασφαλίζει την θεωρητική γνώση με την ζωντανή εφαρμογή της.
  • Μας τάζουν Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης Δικηγόρων, συμφωνούν με την «ιδέα» της δημιουργίας Σχολής Δικηγόρων, γιατί προωθούν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της «διά βίου μάθησης» και το κυνήγι των «επαγγελματικών προσόντων», εντείνοντας την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος. Η ΕΑΝΔΑ, αντί να διεκδικεί τα δικαιώματά μας, υλοποιεί τη λειτουργία Γραφείου Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων, δηλ. έχει στήσει γραφείο διασύνδεσης, προκειμένου να εξυπηρετούνται με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι εργοδότες και οι δικηγορικές εταιρίες.

 

ΤΩΡΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Σε καλούμε να ενώσεις τις δικές σου δυνάμεις, με τους μισθωτούς και ασκούμενους συναδέλφους σου, στην πάλη για να κατοχυρώσουμε μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατώτατο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, σταθερά ωράρια εργασίας, αναγνώριση του δικαιώματος σε επίδομα αδείας, αποζημίωση απόλυσης, άδεια μητρότητας, κατάργηση της άσκησης, με μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο.

 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η ατομική προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα μόνο αν συναντηθεί με τη συλλογική πείρα και δράση, αλλιώς οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στη μοιρολατρία και την απόγνωση.

Θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όσοι έχουμε κοινά συμφέροντα απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Related Articles