Home ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio.md@gmail.com

04.03.2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 26.02.2021, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, το σωματείο μας συμμετείχε σε κοινή σύσκεψη με δεκάδες άλλα σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων για τον συντονισμό της αγωνιστικής μας δράσης  μπροστά στην 8η Μάρτη.

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων καλεί σε αγωνιστική κλιμάκωση μπροστά στην ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας, που μας βρίσκει φέτος σε πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού και καταστολής, χωρίς κανένα μέτρο θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας που προσπαθεί να μετακυλήσει σε βάρος μας τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία και τις επιπτώσεις της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων.

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ!

Ιδιαίτερα οι γυναίκες συνάδελφοι, σήμερα, 111 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών, αιώνες μετά από τους σκληρούς αγώνες των εργατριών για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, είμαστε αντιμέτωπες με σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που μάλιστα εντείνονται σε συνθήκες πανδημίας.

Δεκάδες ασκούμενες και μισθωτές δικηγόροι σε δικηγορικές εταιρείες και μεγάλα δικηγορικά γραφεία – όπως άλλωστε και οι άντρες συνάδελφοί μας – παραμένουμε απλήρωτες ή βλέπουμε τους μισθούς μας να περικόπτονται, μπαίνουμε σε άτυπη αναστολή εργασίας με ταυτόχρονη παύση πληρωμών κατά βούληση του μεγαλοδικηγόρου εργοδότη.

‘Άλλες από εμάς καλούμαστε είτε να τηλεργασθούμε με ωράρια λάστιχο και σε καθεστώς πλήρους απορρύθμισης του εργάσιμου χρόνου μας, είτε να συνωστιζόμαστε σε ΜΜΜ και να προσερχόμαστε για δουλειά σε χώρους με παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, αγωνιώντας καθημερινά για την ζωή και την υγεία τόσο την δική μας, όσο και των οικογενειών μας. 

Ειδικά οι γυναίκες εργαζόμενες, επιφορτιζόμαστε διπλά με την προκλητική «ατομική ευθύνη» να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των παιδιών μας, στην αστειότητα της τηλεκπαίδευσης και στην φροντίδα των ευπαθών μελών της οικογένειάς μας, υποκαθιστώντας ουσιαστικά τις αναγκαίες κρατικές δομές πρόνοιας.

Στο φόντο όλων των παραπάνω, τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου παραμένουν: Ηομηρία εκατοντάδων ασκούμενων συναδέλφων, η – πολύ βολική για τους εργοδότες – μη αναγνώριση της μισθωτής σχέσης εργασίας μας, η εκμετάλλευση της δουλειάς μας για την κερδοφορία δικηγορικών εταιριών και μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΕΣ» ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΒΙΑ!

Το περιβάλλον απόλυτης ανασφάλειας που διαμορφώνει η ανυπαρξία συλλογικής σύμβασης εργασίας, η έλλειψη συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί το πιο εύφορο έδαφος για βία ψυχολογική, λεκτική, ακόμη και σωματική που φτάνει από την εργοδοτική τρομοκρατία μέχρι και την σεξουαλική παρενόχληση.

Ο μανδύας της «συνεργάτιδας» εξυπηρετεί τους εργοδότες μας και τις Κυβερνήσεις διαχρονικά, που τίποτα δεν έκαναν για να αλλάξουν την κατάσταση για τους μισθωτούς και ασκούμενους Δικηγόρους, για να αναγνωρισθεί το δίκαιο αίτημά μας για συλλογική σύμβαση εργασίας, για κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το δικαίωμά μας σε άδειες και επιδόματα μητρότητας, η αναγνώριση γονικών αδειών, η ασφάλιση των παιδιών μας!

Όσοι υποκριτικά κόπτονται για την βία κατά των γυναικών, γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό που ουδέτερα παρουσιάζεται ως «εξουσία» που γεννά τη βία, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, δεν είναι τίποτε άλλο από την εξάρτηση της ζωής μας από τον μισθό μας,που στον δικό μας κλάδο επί σειρά ετών αποκρύπτεται και αποσιωπάται υπό τον μανδύα της «συνεργασίας».

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, οι ηγεσίες ΔΣΑ και ΔΣΠ, από κοντά βεβαίως και η ΕΑΝΔΑ, φέρουν σοβαρές ευθύνες για την παντελή έλλειψη προστασίας μας απέναντι την εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να εγγυηθούν για καμία από εμάς την παραμικρή κατάκτηση, δεν λένε κουβέντα για τις εκδικητικές απολύσεις ασκούμενων συναδέλφων, για τις αυθαίρετες βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας μας, για την εργοδοτική τρομοκρατία στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, για την παντελή έλλειψη προστασίας της μητρότητας για τις δικηγόρους, που σε άλλους κλάδους έχει κατακτηθεί με αγώνες.

Δεν βγάζουν άχνα για την ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων, για την κρατική βία και καταστολή απέναντι σε γυναίκες, άνδρες ακόμα και παιδιά, που αγωνίζονται και διεκδικούν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας της υγείας, το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων με τήρηση των υγειονομικών κανόνων. 

Ούτε βέβαια κάνουν «κιχ» για την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, για την απαράδεκτη καταπάτηση συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, για το κρεσέντο αυταρχισμού σε βάρος όποιας και όποιου αγωνίζεται και διεκδικεί.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ! 

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!

To Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε κάθε συναδέλφισσα που αντιμετωπίζει βία στο εργασιακό της περιβάλλον, από λεκτική και ψυχολογική βία, μέχρι παρενόχληση. Αποτελεί πρόβλημα όλων μας και όχι αποκλειστικά των γυναικών συναδέλφων!

Απλώνουμε το χέρι σε κάθε γυναίκα ή άνδρα συνάδελφο που δέχεται σε καθημερινή βάση την αφόρητη ψυχολογική πίεση των ασφυκτικών προθεσμιών, των ατέλειωτων ωρών δουλειάς, του εργοδότη ή προϊστάμενου που πιέζει για εντατικοποίηση της εργασίας μας, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία μεγαλογραφείων και δικηγορικών εταιρειών.

Καλούμε σε συσπείρωση καθέναν και καθεμιά, που βιώνει την βαρβαρότητα της απληρωσιάς, της αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών του εισφορών, της διακινδύνευσης της υγείας σε χώρους δουλειάς με ελλιπή μέτρα προστασίας κατά του covid.

Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών δεν έρχεται ούτε με τα «βραβεία ισότητας» σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που μοίραζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεπλένοντας έτσι την στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζόμενων, ούτε με την Διεθνή Σύμβαση κατά της βίας (αρ. 190) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που ετοιμάζεται να κυρώσει στη Βουλή η κυβέρνηση ΝΔ και που εκφράζει την αγωνία των μονοπωλίων για τις επιπτώσεις της βίας στην κερδοφορία τους.

Αρνούμαστε να «αναθέσουμε» την προστασία μας στην κυβερνητική διαχείριση, στις ΜΚΟ, στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα προγράμματα «εταιρικής ευθύνης», που μετρούν τις συνέπειες της βίας κατά των γυναικών με τη λογική του «κόστους», των αριθμών, της απώλειας κερδών!

Η απάντηση στην πολύμορφη βία δεν είναι ο ατομικός δρόμος που έχει στεγανά και αναπόφευκτα εμπόδια! Η ατομική προστασία, η καταγγελία και η – αυτονόητη – καταδίκη του θύτη δεν συνιστά ξεχωριστό κίνημα, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς μας, σε κάθε δικηγορική εταιρεία, σε κάθε γραφείο.

Οι ασκούμενες και μισθωτές δικηγόροι χτίζουμε συλλογικά την «ασπίδα προστασίας» μας, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα στο σωματείο μας, δυναμώνοντας την φωνή μας πλάι στους συναδέλφους μας, για σωματείο ζωντανό, με αγωνιστική δράση και πλαίσιο πάλης που αγκαλιάζει τις σύγχρονες ανάγκες μας! 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ 

ΑΣΚΟΥΜΕΝΕΣ/ΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΕΣ/ΟΥΣ:

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ TOY ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, (ΜΕΣΩ ZOOM)

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 06.03.2021 ΣΤΙΣ 18.30

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΩΝΩΝΟΥΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, Η ΟΒΣΑ, Η ΟΓΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣ,

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 08.03.2021 ΣΤΙΣ 17.30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

ΣΠΑΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΙΜΙΑΣ

ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ!

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, από την ιδρυτική του συνέλευση διακήρυξε το πλαίσιο αιτημάτων για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών  ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων:

Διεκδικούμε:

 1. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών μας εισφορών από τον εργοδότη. 
 2. Κατάργηση της άσκησης
 3. Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, άδεια ανατροφής τέκνου και  για όλες τις μισθωτές και ασκούμενες δικηγόρους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μαύρη εργασία, μπλοκάκι, έμμισθη εντολή). Χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. Μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού σε κάθε χώρο δουλειάς.
 4. Καμία απόλυση συναδέλφου με πρόσχημα την πανδημία! Καμία αυθαίρετη αναστολή εργασίας! Όχι στις απαράδεκτες μειώσεις μισθών! Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των συναδέλφων μας!
 5. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στις δικηγορικές εταιρείες και τα μεγαλογραφεία. Μαζικά επαναλαμβανόμενα tests με ευθύνη και κόστος του εργοδότη. Μέτρα προστασίας δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας, μαζικά tests. Ασφαλή μεταφορά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων. Καταγραφή και δημοσιοποίηση των κρουσμάτων στα Δικαστήρια!
 6. Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.
 7. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
 8. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
 9. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς δικηγόροι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
 10. Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.
 11. Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.
 12. Όχι στην καταστολή. Να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις και εντείνουν την καταστολή σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος, όπως η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, το ιδιώνυμο για τους αγώνες ενάντια σε πλειστηριασμούς, ο νόμος για τις διαδηλώσεις, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο τρομονόμος στην τέχνη κ.ά. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Related Articles