Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

by admin

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Somatio-misthoton-dikigoron.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

                                                                                                05 Απριλίου 2021

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με πάνω από 8.000 νεκρούς, με το δημόσιο σύστημα υγείας να εξακολουθεί να παραπαίει, καλούμαστε να επιστρέψουμε στα δικαστήρια, όπου κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών δεν έχει ληφθεί.

  • Πέρα από τις εξόφθαλμες ευθύνες τις κυβέρνησης συνολικά για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, σε χώρους δουλειάς και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Πέρα από τα δεκάδες «κρούσματα» απληρωσιάς και επιβολής εργασίας εκ περιτροπής «μέχρι νεοτέρας» σε δικηγορικές εταιρίες και μεγαλογραφεία.
  • Πέρα από τα αφεντικά μας που τρίβουν τα χέρια τους, προετοιμάζοντας επανάληψη του περσινού καλοκαιριού, όταν με το άνοιγμα των δικαστηρίων προσπάθησαν να βγάλουν τα σπασμένα της αναστολής λειτουργίας, ενταντικοποιώντας τη δουλειά μας, κάνοντας λάστιχο τον εργάσιμο χρόνο μας και ωθώντας μας στην εργασιακή εξουθένωση.

από τη δική μας θέση ως μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι διατρανώνουμε:

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΜΑΣ!

  • Γιατί όσοι από εμάς εξακολουθήσαμε να δουλεύουμε το προηγούμενο διάστημα και σε αντίθεση με τους εργοδότες μας βρεθήκαμε σε Ευελπίδων, Εφετείο, Πρωτοδικείο Πειραιά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένα επιπλέον μέτρο δεν έχει ληφθεί στα δικαστήρια και στις εισαγγελίες!

Δεν έχουν εξασφαλιστεί τα μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ μετά από την διαπίστωση κάποιου θετικού κρούσματος, η απολύμανση των χώρων είναι εντελώς προσχηματική και περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο γραφείο του ασθενή!

Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για υπεύθυνη και επίσημη ενημέρωση για τα διαπιστωμένα κρούσματα, ενώ στα δικαστήρια Πειραιά θρηνήσαμε έναν δικαστικό υπάλληλο!

  • Γιατί η πείρα μας από τις συνθήκες της δουλειάς μας αλλά και μετά από έναν χρόνο πανδημίας, δεν αφήνει χώρο για αυταπάτες: το ερώτημα ανοιχτά ή κλειστά δικαστήρια δεν έχει σχέση με τις ανάγκες των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων αλλά με τα συμφέροντα των εργοδοτών μας.

Όσο η επιστημονική μας γνώση θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, όσο η δουλειά μας θα εντατικοποιείται για να κερδίζουν οι δικηγορικές εταιρίες, όσο τελικά θα πουλάμε την εργασία μας για να συντηρηθούμε, τόσο θα βλέπουμε τον δρόμο για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια στον αγώνα, στην συλλογική διεκδίκηση, στην οργάνωση στο σωματείο μας!

  • Γιατί είδαμε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, οι ηγεσίες του ΔΣΑ και ΔΣΠ να επιδίδονται τις προηγούμενες μέρες σε ρεσιτάλ δήθεν αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συμπνέοντας ουσιαστικά στο κύριο: στην μετάθεση της κρατικής ευθύνης για όρους ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων στην ατομική ευθύνη των εργαζόμενων, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων.

Είναι επικίνδυνοι! Δεν δίστασαν να ζητήσουν παράταση του δικαστικού έτους, αστυνομική φύλαξη των δικαστηρίων, επικαλούμενοι ακόμη και ότι «τα δικαστήρια δεν είναι εστίες υπερματάδοσης του ιού»!!

ΤΟΥΣ ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ!

Οργανώνουμε την πάλη μας, μέσα από το σωματείο μας, και δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία μας!

Διεκδικούμε:

  • Μέτρα προστασίας της υγείας στα δικαστήρια. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, τακτικές απολυμάνσεις, πρόσληψη γιατρού υπηρεσίας και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Να καλυφθούν τώρα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα τεράστια κενά στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων. Άμεση βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις.
  • Όχι στην αύξηση της αστυνομίας στα δικαστήρια. Βλάπτει σοβαρά την υγεία και δεν την προστατεύει! Έρχεται για να μείνει και να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου ενάντια σε κινητοποιήσεις όταν θα δικάζονται οι αγωγές των εργοδοτών κατά των απεργιών και οι εκδικητικές απολύσεις, όταν θα σέρνονται στα ποινικά ακροατήρια πρωτοπόροι αγωνιστές και συνδικαλιστές. Δεν θα τους περάσει!
  • Όχι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος της λαϊκής περιουσίας. Προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Related Articles