Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

27 Ιανουαρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το φριχτό έγκλημα του βιασμού που καταγγέλθηκε από 24χρονη γυναίκα στην Θεσσαλονίκη και ενώνουμε τη φωνή μας με το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα σωματεία και τους φορείς που απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι απαράδεκτες καθυστερήσεις των διωκτικών αρχών στη διερεύνηση όλων των πτυχών της καταγγελίας και του ενδεχόμενου ύπαρξης κυκλώματος μαστρωπών με οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις.

Η ίδια η καταγγελία, που έρχεται να προστεθεί σε πολυάριθμα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, που φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση της ζωής τους, αλλά και  οι υπόνοιες προσπάθειας συγκάλυψης “γόνων” πλουσίων οικογενειών, αναδύει το άρωμα της σήψης μιας ζοφερής πραγματικότητας που εκδηλώνεται συνεχώς με πολύμορφη βία κατά των γυναικών, που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους τη ζωή και τα δικαιώματά μας!

Είναι όμως αποκαλυπτικός για μια ακόμα φορά ο ρόλος του κράτους που θεωρεί την προστασία και την περίθαλψη των θυμάτων κόστος, με αποτέλεσμα:

η 24χρονη να περιμένει τρεις ολόκληρες ημέρες για να εξεταστεί από ιατροδικαστή και δύο εβδομάδες για να οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας!

-τα θύματα ακόμα και όταν βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όσα υπέστησαν έρχονται αντιμέτωπα με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την ολιγωρία ή και την αδιαφορία, την προκατάληψη τον διασυρμό, προσβλητικές και τραυματικές πρακτικές από τις κρατικές Αρχές

– οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να πέφτουν στα μαλακά, είτε με την χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων, είτε με τα ήδη χαμηλά πλαίσια ποινής για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας από τον εργοδότη με την τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζεται σκανδαλωδώς ως πλημμέλημα, ενώ με τον ποινικό κώδικά που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πλαίσιο ποινής αντίστοιχο της κλοπής.

ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!

Γίνεται όλο πιο φανερό: δεν είναι μόνο θέμα στρεβλών αντιλήψεων για τις γυναίκες! Καμία μορφή βίας – ούτε ο βιασμός, ούτε η (ακόμα και επικερδής για κάποιους) «εκδικητική πορνογραφία» –  δεν ασκείται σε κοινωνικό κενό, αλλά στο έδαφος αυτής τη σάπιας κοινωνίας. Tέτοιες βίαιες συμπεριφορές κατά των γυναικών είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο της γυναικείας ανισοτιμίας σε ένα κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο όπου όλα πωλούνται και αγοράζονται στην «ελεύθερη» αγορά, η εργασία, το ανθρώπινο σώμα, η ίδια μας η ζωή!

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

Το Σωματείο μας είναι στο πλευρό κάθε συναδέλφισσας ή συναδέλφου που έχει υπάρξει δέκτης προσβλητικών συμπεριφορών, διακρίσεων βάσει φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, καταγωγής, στα θύματα κάθε είδους βίας και απαξιωτικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας!

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για να είναι έχει ο κάθε εργαζόμενος πλήρη δικαιώματα, σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών. 

Μέσα από την συλλογική πάλη, ο ένας πλάι στον άλλον, γινόμαστε όλες και όλοι πιο δυνατοί. Μέσα από την συλλογική πάλη χτίζουμε γέρους δεσμούς αλληλεγγύης, αλληλοεκτίμησης και σεβασμού μεταξύ μας,  καταπολεμούμε κάθε μορφής υποτίμησης και διάκρισης, υψώνουμε δίχτυ προστασίας όλων μας.

Καλούμε τα μέλη μας και όλους τους συναδέλφους να μην φοβηθούν να προσέλθουν στο Σωματείο και να καταγγείλουν εγκληματικές συμπεριφορές!

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία συμβουλευτικών δομών, κέντρων και ξενώνων προστασίας των γυναικών και κάθε ανθρώπου από κάθε μορφής βία. Άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα και παρεμβάσεις σε σχολεία, σχολές και γενικότερα σε χώρους νεολαίας από κρατικούς επιστημονικούς φορείς.
  • Ψυχική και κοινωνική στήριξη του θύματος με ευθύνη του Κράτους από τη στιγμή της καταγγελίας και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Άμεση περίθαλψη και φροντίδα, χωρίς καθυστερήσεις, όρους και προϋποθέσεις που αφήνουν το θύμα απροστάτευτο.
  • Άμεσος τερματισμός απαράδεκτων πρακτικών των διωκτικών και δικαστικών αρχών που προσβάλλουν το θύμα.
  • Καμία συγκάλυψη των δραστών! Καμία ενοχοποίηση των θυμάτων!

 

Related Articles