Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ!!!

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ!!!

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ!!!

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Αν δεν αφορούσε τη ζωή μας, θα μπορούσε να ήταν απλά ένα κακόγουστο αστείο ή, ενδεχόμενα, μια φαρσοκωμωδία. Το «σίριαλ» με τις εξετάσεις των ασκουμένων μόλις έγραψε ένα ακόμη επεισόδιο με την νέα απόφαση της Ολομέλειας. Παραθέτουμε το χρονικό:

α) Οι εξετάσεις της β΄ περιόδου του 2020 δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ….

β) Μετά από τη δίκαιη αγανάκτηση των συναδέλφων και τις πιέσεις του σωματείου μας προκηρύχθηκαν οι εξετάσεις για τον Απρίλιο του 2020 από την Ολομέλεια. Η ίδια η προκήρυξη έστρωνε το έδαφος για την αναβολή τους…

γ) Αναβολή εξετάσεων Απριλίου…

δ) Διεξαγωγή εξετάσεων προφορικά τέλη Μαΐου έως και Ιούνιο, αλλάζοντας την έως τώρα μορφή εξέτασης, με όποιες επιπλέον αρνητικές συνέπειες έχει αυτή η αλλαγή για τους υποψήφιους. Αλλά αλήθεια, ας μας απαντήσουν, ποιες γνώσεις θα κληθούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν οι υποψήφιοι ειδικά σε αυτές τις εξετάσεις; Δεν αρκούν οι 28 μήνες της άσκησης; Γιατί όλο αυτό το βασανιστήριο;

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ

ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ

Οι συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι εκατοντάδες ασκούμενοι δικηγόροι είναι γνωστές. Μισθοί – χαρτζιλίκι, ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών και απολύσεις, εργασία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας στα Δικαστήρια.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

Ο ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!

Οι εξελίξεις με τις εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων στην πραγματικότητα αναδεικνύουν το ποιόν εξυπηρετεί ο αναχρονιστικός θεσμός της άσκησης. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι τα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων που με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν φθηνό, αναλώσιμο επιστημονικό δυναμικό, με ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην υπηρεσία της κερδοφορίας τους. Η κατεύθυνση για αυστηροποίηση των εξετάσεων,  ανεξάρτητα του πότε θα εφαρμοστεί, συνδέεται με την εξής στόχευση: Αποσύνδεση πτυχίου από επάγγελμα, δημιουργία νέων φίλτρων ταξικών φραγμών για την απόκτηση της δικηγορικής ιδιότητας και διαμόρφωση πτυχιούχων νομικής πολλών ταχυτήτων με ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τη συζήτηση περί υποχρεωτικών σεμιναρίων, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ασκούμενου στις εξετάσεις …

ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΔΣΑ ΚΑΙ ΕΑΝΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ζούμε την τραγική κατάσταση, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και ο ΔΣΑ, ενώ υπεράσπισαν απαράδεκτα την «αναγκαιότητα» τάχα των εξετάσεων, δεν πήραν κανένα μέτρο για την ασφαλή διεξαγωγή τους των εξετάσεων, η οποία αποτελεί δική τους ευθύνη μετά και τις τελευταίες αλλαγές του Κώδικα Δικηγόρων. Είναι ξεκάθαρη η σύμπλευση της ηγεσίας τους με τα συμφέροντα των εργοδοτών μας και την εξυπηρέτηση τους. Τεράστιες ευθύνες όμως έχει και η ΕΑΝΔΑ, η οποία συντάσσεται με τον ΔΣΑ και την Ολομέλεια χωρίς να βγάζει άχνα για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι μας ασκούμενοι δικηγόροι, ενώ με αφορμή τις επικείμενες εξετάσεις καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την συναίνεση στην αθλιότητα που επικρατεί. Οι ασκούμενοι δικηγόροι δεν έχουν ανάγκη από φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, από εύκολα λόγια ότι όλοι περνάνε στις εξετάσεις, από ανεμιστήρες, μπουκαλάκια νερό και στημένες φωτογραφίες. Έχουν ανάγκη από ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για να μπορούν ν’ ανασάνουν.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ

ΤΗΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Είναι φανερό περισσότερο από ποτέ ότι ο ίδιος ο αναχρονιστικός θεσμός της άσκησης αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν. Μοναδικός κερδισμένος είναι οι εργοδότες μας ενώ όλοι εκείνοι οι οποίοι συντηρούν και αναμορφώνουν το θεσμό της άσκησης, όσοι μιλούν για αναβαθμισμένες εξετάσεις και κόφτες στο όνομα της “ποιότητας της γνώσης” είναι εκείνοι που στηρίζουν τη διαιώνιση αυτής της σκληρής και απροκάλυπτης μορφής εκμετάλλευσης των νέων επιστημόνων, ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων. Το μόνο προοδευτικό στο σήμερα είναι η ένταξη της άσκησης στις σπουδές της Νομικής, σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών που θα δένει την επιστημονική θεωρία με την πρακτική εμπειρία και δεν θα αποτελεί το άλλοθι για την στυγνή εκμετάλλευση των ασκούμενων δικηγόρων για την κερδοφορία των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι δεν είμαστε συνεργάτες με τους εργοδότες μας, ούτε μαθητές. Είμαστε εργαζόμενοι, μισθωτοί επιστήμονες, και απαιτούμε την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε σπουδάσει και τις σπουδές μας δεν τις θέτουμε υπό διαπραγμάτευση. Εργαζόμαστε και τα δικαιώματα μας δεν τα θυσιάζουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν φραγμοί και εμπόδια στη ζωή μας.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

 

Related Articles