Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΟΥΑΛΙΑ!

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΟΥΑΛΙΑ!

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ. 4 (1ος Όροφος)

28.06.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΟΥΑΛΙΑ!

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους δικηγόρους στην Αγγλία και στην Ουαλία, που απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τους απάνθρωπους όρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, απεργούν οι συνάδελφοι των ποινικών ακροατηρίων, που εκπροσωπούν κατηγορούμενους για ποινικά αδικήματα στο δικαστήριο. Οι συνάδελφοι μας απαιτούν να αυξηθούν οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν από το κράτος για την παροχή νομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα νομικής συνδρομής, η κυβέρνηση πληρώνει τους δικηγόρους των κατηγορουμένων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, για να διασφαλίσει ότι εκπροσωπούνται κατάλληλα, με βάση τις αρχές της δίκαιης δίκης.

Τα ποσοστά αμοιβής για τους δικηγόρους που παρέχουν έργο νομικής συνδρομής τα ορίζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο η Ντάουνινγκ Στριτ πρότεινε αύξηση μισθού κατά το 15%. Ωστόσο, οι δικηγόροι, ιδίως οι νέοι και ασκούμενοι, απορρίπτουν ως κοροϊδία την κυβερνητική πρόταση, λέγοντας ότι αποτελεί αύξηση – ψίχουλα. Όπως αναφέρουν, ένας νέος ή ασκούμενος δικηγόρος κερδίζει κατά μέσο όρο καθαρά μόλις 9.000 λίρες ετησίως (750 μηνιαίως), ενώ αν συνυπολογιστεί ο χρόνος που αφιερώνουν στην προετοιμασία των υποθέσεων, τότε οι ωριαίες αποδοχές τους είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Οι συνάδελφοι, σημειώνουν ότι η αύξηση κατά 15% που προτείνει η κυβέρνηση θα «εξαφανιστεί από τον πληθωρισμό» μέχρι να τεθεί σε ισχύ.

Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή και την αποφασιστικότητα των συναδέλφων σε Αγγλία και Ουαλία να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν.

Οι συνάδελφοι μας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι οι απεργίες θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν απεργίες τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ οι ημέρες απεργίας θα αυξάνονται κατά μία κάθε εβδομάδα μέχρι μια πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 18 Ιούλη έως την Παρασκευή 22 Ιούλη. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν και τον Αύγουστο!

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η εκμετάλλευση μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων, δεν είναι μόνο «ελληνικό φαινόμενο» ούτε μόνο γνώρισμα της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώνει ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι είμαστε εργαζόμενοι και όχι «συνεργάτες». Βιώνουμε την εκμετάλλευση γιατί αναγκαζόμαστε τις επιστημονικές μας γνώσεις στους εργοδότες (μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις) για να ζήσουμε. Ανεξάρτητα από το νομικό χαρακτηρισμό που αποδίδεται στις εργασιακές σχέσεις μας, υπαγόμαστε στις εντολές του εργοδότη σχετικά με τον τόπο, τον τρόπο και χρόνο παροχής εργασίας, υπαγόμαστε διαρκώς σε διαδικασίες αξιολόγησης για να γινόμαστε πιο αποδοτικοί.

Αποδεικνύεται ότι η μισθωτή δικηγορία δεν έχει καμία σχέση με όσα μας «δίδασκαν» οι καθηγητές στο πανεπιστήμιο, με όσα μας τάζουν οι εργοδότες μας, ούτε είναι «επεισόδιο» στη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Suits».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ουαλία, εδώ και πολλά χρόνια έχει προωθηθεί η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, ο διαχωρισμός των δικηγόρων σε δικηγόρους 2 ταχυτήτων και η επέκταση των λεγόμενων «παρα-νομικών» επαγγελμάτων. Αντίστοιχα, και στη χώρα μας είναι σταθερή επιδίωξη η υλοποίηση κατευθύνσεων της ΕΕ, για να αυστηροποιηθούν οι εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, διαμορφωθεί μια νέα στρατιά αποφοίτων με μειωμένα επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα, ως ένα νέο φθηνό και «ευέλικτο» επιστημονικό δυναμικό που θα απασχολείται στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και σε άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και με τη μορφή των λεγόμενων «παρα-νομικών» επαγγελμάτων.

Αποδεικνύεται ότι οι επιδιώξεις αυτές συμβάλλουν στην ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα μας, για μισθό σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, ανθρώπινο ωράριο, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, άδειες, επιδόματα, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.

Στηρίζουμε έμπρακτα τους αγώνες των συναδέλφων μας σε Αγγλία και Ουαλία.

Και η περίπτωση τους αναδεικνύει την άμεση και επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε τώρα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς δικηγόρους, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην επιβολή δυσμενών συνθηκών εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, ανεξάρτητα από το νομικό χαρακτηρισμό που αποδίδεται σε αυτές από τον εκάστοτε εργοδότη. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Related Articles