Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

by Olympia

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων σου εύχεται καλό δικαστικό έτος και σε καλεί να κρατήσεις ψηλά το κεφάλι.

Στις 19 Ιούλη συγκροτήσαμε το Σωματείο μας!

Τώρα είμαστε πιο δυνατοί!

Σε καλούμε να συνεχίσουμε μαζικά, μαχητικά στο δρόμο του αγώνα!

Μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι παραμερίσαμε τα εμπόδια, ενώσαμε τις δυνάμεις μας, συγκροτήσαμε το Σωματείο μας. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στην οργάνωση της πάλης στον κλάδο, για να διεκδικήσουμε συλλογικά και οργανωμένα τα δικαιώματά μας, σε σύγκρουση με την εργοδοσία των δικηγορικών εταιρειών και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Μπροστά μας έχουμε σημαντικούς αγώνες να δώσουμε. Μόνο με συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Δεν είσαι μόνος σου πλέον! Έχεις το Σωματείο σου!

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ

Η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια δεν μας ταιριάζει. Με οργάνωση, αλληλεγγύη και διεκδίκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε! Ήδη στο Σωματείο έχουν φτάσει δεκάδες καταγγελίες για:

 • Δικηγορικές εταιρείες που απειλούσαν τους συναδέλφους μας με αποστέρηση της καλοκαιρινής τους άδειας αν δεν ολοκληρωθούν τα ατελείωτα projects!
 • Υπερεντατικοποίηση της δουλειάς συναδέλφων που υποχρεώθηκαν να γράψουν ακόμα και 100 Διαταγές Πληρωμής τη βδομάδα για να προλάβουν να τις καταθέσουν πριν τις δικαστικές διακοπές!
 • Απολύσεις ασκουμένων αμέσως μετά τις διακοπές με πρόσχημα την πτώση του τζίρου του εργοδότη τους!
 • Επέκταση και παγίωση της τηλεργασίας που οδηγεί στην πραγματικότητα σε ολοήμερη «δουλειά από το σπίτι»!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, η εργοδοσία μας αφήνουν έκθετους στο νέο κύμα της πανδημίας, αφού δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής μας. Μιλάνε προκλητικά για ατομική ευθύνη, την ίδια στιγμή που παίζουν στον τζόγο των μεγάλων συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών, τις θυσίες του λαού μας.

 • Στα Δικαστήρια δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και την αναγκαία ενίσχυση των υποδομών, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη για την κάλυψη των τεράστιων κενών.
 • Οι ΔΣΑ και ΔΣΠ όχι μόνο δε διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και υγιεινής, αλλά στον αντίποδα υπονομεύουν στην πράξη τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα ο ΔΣΑ, σε ρόλο πλασιέ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων υγείας, διαφήμιζε ως λύση μια καλή προσφορά στην τιμή των μοριακών τεστ για τον COVID-19 (!)

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

 • Άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στις δικηγορικές εταιρείες με το κόστος να βαραίνει την εργοδοσία.
 • Ασφαλείς χώρους εργασίας με προδιαγραφές προστασίας από τη πανδημία, φυσικό εξαερισμό, επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις, εξασφάλιση με ευθύνη του εργοδότη ατομικών μέσων υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους κ.ά.
 • Να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, των δημοσίων υπηρεσιών, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Η «επανεκκίνηση της οικονομίας» η «σταθερότητα», τα διάφορα πακέτα «Συνεργασία» κ.λπ. σημαίνουν στην πράξη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στόχο έχουν να θωρακίσουν το σύστημα μαζί με ένταση της καταστολής και περιστολή δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών (π.χ. νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε συνέχεια των νόμων ενάντια στην απεργία κ.ά.).

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα για το νέο γύρο επίθεσης σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων που και στον χώρο της Δικαιοσύνης παίρνει τη μορφή ανιδραστικών αλλαγών, όπως ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και οι τροποποιήσεις για την δήθεν προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο που εργάζεται σε εισπρακτική, σε τράπεζα, σε δικηγορική εταιρεία που διαχειρίζεται υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και κόκκινων δανείων να βρεθεί πλάι στον εργαζόμενο λαό, να καταδικάσει το Νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΔΣΑ ΚΑΙ ΕΑΝΔΑ

Η συντεχνιακή γραμμή των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΔΣΑ και ΔΣΠ δεν είναι μόνο αδιέξοδη, αλλά και επικίνδυνη. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να εκφράσουν τα συμφέροντά μας, καθώς εκφράζουν τα συμφέροντα των ανώτερων στρωμάτων της δικηγορίας, εκφράζουν τα αφεντικά μας.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΚΑΝΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σε καλούμε να έλθεις σε επαφή και να οργανωθείς στο Σωματείο μας, να ενώσεις τις δικές σου δυνάμεις με τους μισθωτούς και ασκούμενους συναδέλφους σου, στην πάλη για να κατοχυρώσουμε μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατώτατο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, σταθερά ωράρια εργασίας, αναγνώριση του δικαιώματος σε επίδομα αδείας, αποζημίωση απόλυσης, άδεια μητρότητας, κατάργηση της άσκησης, με μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η ατομική προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα μόνο αν συναντηθεί με τη συλλογική πείρα και δράση, αλλιώς οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στη μοιρολατρία και την απόγνωση. Πρωτοστατούμε στον αγώνα για κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όσοι έχουμε κοινά συμφέροντα απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση.

Στο άμεσο επόμενο διάστημα, αναπτύσσουμε την δράση μας για:

 • Εξορμήσεις στις δικηγορικές εταιρείες, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια συνολική εικόνα για τα προβλήματα των συναδέλφων.
 • Συμπορευόμαστε με το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Παίρνουμε μέρος στη σύσκεψη σωματείων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 και συντονίζουμε την δράση μας μαζί τους.
 • Συμμετέχουμε σε δράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, για να αποσυρθούν και να μην ψηφιστούν τα αντιδραστικά νομοσχέδια για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και το νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Διεκδικούμε προστασία της λαϊκής κατοικίας και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.
 • Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση, που διοργανώνουν σωματεία και φορείς στις 7.10.2020 έξω από το Εφετείο Αθηνών, ημέρα που εκδίδεται η απόφαση για την Χρυσή Αυγή. Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι ναζιστές της ΧΑ. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εισήγηση της εισαγγελέως στη δίκη της ΧΑ που προσπαθεί να ξεπλύνει τους δολοφόνους ναζί της Χρυσής Αυγής.
 • Προετοιμάζουμε σύσκεψη – ανοιχτή συζήτηση του Σωματείου μας.

Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην πάλη των λαών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους και καταδικάζουμε την άγρια καταστολή και το προγκρόμ διώξεων στην γειτονική Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν, που είχε σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, τον θάνατο της απεργού πείνας συναδέλφου μας αγωνίστριας δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ, μέλος του Νομικού Γραφείου του Λαού.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιo

 

Related Articles