Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

by admin

 

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

somatio.md@gmail.com

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταδικάζουμε το όργιο καταστολής που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες και εκδηλώθηκε και απέναντι στη συμβολική κινητοποίηση σωματείων και φορέων την 17ηΝοέμβρη, όπως και απέναντι στην δράση που αναπτύχθηκε για τη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία της 26ης Νοέμβρη.

Αποδείχθηκε ότι στόχος της απαγόρευσης της διαδήλωσης δεν ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς το εργατικό και λαϊκό κίνημα τήρησε υποδειγματικά όλα τα αναγκαία μέτρα για την δημόσια υγεία.

Το πισώπλατο χτύπημα της κινητοποίησης, η αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών, οι προπηλακισμοί, το ξύλο και οι τραυματισμοί σε βάρος διαδηλωτών, η απαράδεκτη πρακτική των προσαγωγών, με τους προσαχθέντες να μένουν απροστάτευτοι σε συνθήκες συγχρωτισμού σε κλούβες και σε δωμάτια της ΓΑΔΑ και χωρίς επαφή με τους δικηγόρους τους, οι πρωτοφανείς μέθοδοι σύλληψης σε σπίτια κ.α, δείχνουν καθαρά και στον πιο δύσπιστο τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης που θεωρεί το λαό «εχθρό».

Την ημέρα της 17/11 με μένος οι δυνάμεις καταστολής στοχοποιούσαν συνδικαλιστές, ορμούσαν αδιακρίτως για να απομονώσουν νεολαίους και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Οι πρώτοι που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση ήταν οι φυλακισθέντες – εξορισθέντες 1967-1974. Οι νέες κατασταλτικές δυνάμεις με τα μηχανάκια, με τα χρυσαυγίτικα σύμβολα πάνω στα κράνη τους, λειτουργούσαν σαν αγέλες μέσα στο πλήθος. Στόχος ήταν να υπάρξουν θύματα.

Μάλιστα, έγιναν δεκάδες προσαγωγές αγωνιστών ανάμεσα τους και συναδέλφων δικηγόρων, μελών του Σωματείου μας.

Χαρακτηριστική η ένταση της καταστολής στη Θεσσαλονίκη όπου εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες μέλη της ασφάλειας ξεκίνησαν να προκαλούν ένταση, να αρπάζουν διαδηλωτές μέσα από τη συγκέντρωση, να επιβάλλουν πρόστιμα, να χτυπούν και να προχωρούν σε συλλήψεις από τον σωρό, αναίτια και απρόκλητα, παρ’ ότι οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας. Επέβαλλαν πρόστιμο 3.000 σε διαδηλωτή δάσκαλο με την κατηγορία του «οργανωτή της κινητοποίησης».

Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την καταστολή και τον αυταρχισμό, για να επιβάλλει την ταξική της πολιτική ενάντια στην αμφισβήτησή της. Γι’ αυτό και το όργιο της καταστολής συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, ενάντια στο εργατικό κίνημα και την μάχη της απεργίας.

Η κυβέρνηση πήρε την αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση για περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες και να τις μεταφέρει στις πλάτες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Επιδιώχθηκε η απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου με το μαχητικό του περιεχόμενο, που αποτελεί διακαή πόθο του συστήματος εδώ και χρόνια.

Καταγγέλλουμε τις δεκάδες προσαγωγές που έγιναν κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων της 17ης Νοέμβρη στην Αθήνα, τις προκλητικές μεθόδους σύλληψης και τρομοκρατίας σε βάρος οικογένειας στα Σεπόλια Αττικής, το όργιο καταστολής στα Γιάννενα, τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη με την αναίτια σύλληψη από τον σωρό και την παραπομπή σε δίκη δασκάλου συνδικαλιστή της Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων Μενεμένης και φοιτητών, τις προσαγωγές γυναικών στο Σύνταγμα την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, το μπαράζ διώξεων συνδικαλιστών σε όλη τη χώρα που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το λαό και να χτυπήσουν το κίνημά του.

Απαιτούμε την απαλλαγή από κάθε κατηγορία των όλων των συλληφθέντων στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη. Καμία ποινική δίωξη – Αθώωση όλων των συλληφθέντων.

Απαιτούμε την άμεση διαγραφή όλων των απαράδεκτων και εξοντωτικών προστίμων που επιβλήθηκαν σε βάρος διαδηλωτών την 17η Νοέμβρη, όπως και τις επόμενες ημέρες σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων κατά την δράση τους για την πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ – ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

 Το Προσωρινό Δ.Σ.

Related Articles