Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

30.06.2022

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων καταγγέλλει την Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση. Καταδικάζουμε την προπαγανδιστική αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού και ευαίσθητου ζητήματος από την Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Μπάιντεν που, όπως και όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις των ΗΠΑ, αφενός δεν πήραν καμία νομοθετική πρωτοβουλία για την ευρεία κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφετέρου έχουν μετατρέψει την αναπαραγωγική υγεία σε εμπόρευμα.

Με την ανατροπή της Roe v. Wade, η οποία για πρώτη φορά κατοχύρωσε συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση το 1973, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για απαγόρευση των αμβλώσεων σε μία σειρά Πολιτείες των ΗΠΑ, εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στα εμπόδια που συναντούν χρόνια τώρα εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Δεν πρόκειται απλώς για μία νομολογιακή οπισθοδρόμηση, αλλά για ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των αμερικανίδων στην αναπαραγωγική υγεία, η οποία πλήττει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων στις ΗΠΑ, τις έγχρωμες, τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι ίδιες γυναίκες που επί σειρά ετών και παρά τις εναλλαγές Κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων υπέφεραν από την ανυπαρξία κατοχύρωσης καθολικού κοινωνικού δικαιώματος στην δημόσια και ασφαλή άμβλωση, είναι αυτές που τώρα δεν θα διαθέτουν αντικειμενικά τα μέσα για να ταξιδέψουν σε Πολιτεία όπου δεν θα υφίσταται απαγόρευση, προκειμένου να υποβληθούν σε άμβλωση – και πάλι βέβαια σε ιδιωτική κλινική, πανάκριβη και απρόσιτη για τις περισσότερες.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, οι εργαζόμενες, οι ασκούμενες και μισθωτές δικηγόροι δεν πάμε βήμα πίσω από την ανάγκη μας για σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο με επιστημονική κρατική στήριξη των γυναικών μέσω οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής αγωγής θα εξασφαλίζεται η ασφαλής αντισύλληψη για όλες, όπως και το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση, στον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση καμία ατομική επιλογή της καθεμιάς μας δεν μπορεί να είναι απόλυτα ελεύθερη, αντίθετα ετεροκαθορίζεται από την επιδείνωση των όρων ζωής και δουλειάς μας.

Στην ανάγκη μας αυτή δεν ανταποκρίνονται φυσικά τα κροκοδείλια δάκρυα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ· έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους για την διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας της Χώρας, τόσο στα χρόνια της πανδημίας όσο και προηγούμενα.

Όλοι όσοι τώρα κόπτονται για την ελευθερία επιλογής, για την αυτοδιάθεση των γυναικών, για το ατομικό δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό δεν έχουν κάνει τίποτα για να διαμορφώσουν τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ελεύθερη άσκηση του ατομικού μας δικαιώματος στην άμβλωση ή στη μητρότητα. Αντιθέτως περικόπτουν ολοένα και περισσότερα κατακτημένα με αγώνες κοινωνικά δικαιώματα. Βοούν για το «πισωγύρισμα» του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όταν έχουν πρωτοστατήσει στο πισωγύρισμα των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας εκατοντάδες χρόνια πίσω.

Οι ίδιοι, ουδέποτε μας ρώτησαν για την εμπλοκή της χώρας μας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε βέβαια βγάζουν τσιμουδιά για το όργιο καταστολής, αντιδραστικοποίησης και αυταρχισμού που βιώνουν εργαζόμενες και εργαζόμενοι, φοιτητές και φοιτήτριες, γυναίκες και άνδρες επί σειρά ετών.

Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση κατακτήθηκε ως συνέχεια μεγάλων εργατικών και κοινωνικών αγώνων για την ισοτιμία και τα δικαιώματα των γυναικών!

Καταδικάζουμε κάθε σκοταδιστική φωνή και αντίληψη που μας γυρνάει πίσω στο Μεσαίωνα!

Ταυτόχρονα, μέσα από το σωματείο μας αντιπαλεύουμε κάθε πολιτική που θυσιάζει τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών στην άμβλωση, στην μητρότητα!

Μέσα από τις γραμμές του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων αγωνιζόμαστε ολόπλευρα

για τη δουλειά και τη ζωή μας!

(Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Associated Press)

 

Related Articles