Home ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio–misthoton–dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ. 4 (1ος Όροφος)

28 Ιανουαρίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΜΑΘΗΤΕΣ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ:

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Χαιρετίζουμε τις  μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των  φοιτητών – μαθητών – εκπαιδευτικών απέναντι στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο – έκτρωμα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα να μην περάσει το νέο έγκλημα στην ανώτατη εκπαίδευση και στα σχολεία, οργανώνουμε και εμείς τη συζήτηση και ενημέρωση μέσα από το σωματείο μας. Εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Είμαστε μαζί τους, στον αγώνα για ολόπλευρη μόρφωση και ζωή με δικαιώματα!

Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, να τρομοκρατήσει με απειλές και να καταστείλει τους αγώνες έπεσε στο κενό! Δεν θα περάσει το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης, προβοκαρίσματος και καταστολής του τεράστιου αγώνα που δίνουν μαθητές και φοιτητές σε όλη τη χώρα. Καταδικάζουμε την αντιδραστική και επικίνδυνη εισαγγελική απόφαση για διερεύνηση «αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος», ενάντια στους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο δεν αφορούν μόνο τον κόσμο της εκπαίδευσης ή τη νέα γενιά, αλλά κάθε λαϊκή οικογένεια γιατί η μόρφωση των παιδιών της εμπορευματοποιείται στο έπακρο. Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια των νόμων Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, Γαβρόγλου, Κεραμέως, δηλαδή των νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που όλα αυτά τα χρόνια, δεσμευμένοι με τη στρατηγική της ΕΕ, τσάκισαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με αυτό θεσπίζονται ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ψάχνουν για φοιτητές – πελάτες στο έδαφος της χρόνιας υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων, η οποία θα ενταθεί για να μεγαλώσει η πελατεία και τα κέρδη. Τη στιγμή που ένας μαθητής με 9.000 μόρια δεν έμπαινε στο πανεπιστήμιο, τώρα θα μπαίνει αν έχει 9.000+ ευρώ!

Τα πτυχία κατηγοριοποιούνται ακόμη περισσότερο αφού «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», με άμεση αντανάκλαση στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών από λαϊκές οικογένειες, είτε πηγαίνουν τελικά σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια, άρα και σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα έχουν οι πτυχιούχοι όταν προσληφθούν από τον εργοδότη. Η όποια «ακαδημαϊκή ελευθερία» θα υποτάσσεται στους διάφορους επενδυτές και χορηγούς, δημιουργώντας πανεπιστήμια πλήρως αποσπασμένα από τις κοινωνικές ανάγκες και τις σύγχρονες επιστημονικές απαιτήσεις και αποστεωμένα από συλλογικές διαδικασίες.

Το πτυχίο μετατρέπεται σε «ένα ακόμα χαρτί», που δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος. Σε αυτό το τοπίο θα δημιουργηθούν νέοι κόφτες και αυστηρές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Οι φοιτητές νομικής, οι ασκούμενοι δικηγόροι, έχουμε ήδη πάνω από το κεφάλι μας, τον αναχρονιστικό θεσμό της άσκησης, που μας καθιστά για 18 και πλέον μήνες όμηρους στην εκμετάλλευση δικηγορικών εταιρειών και μεγαλογραφείων, με το νέο νομοσχέδιο θέλουν να εξοβελίσουν ακόμα περισσότερους νέους συναδέλφους από το επάγγελμα. Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει αγώνας για ζωή με δικαιώματα, όταν οι μισθωτοί και ασκούμενοι είμαστε «αόρατοι», χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ οι εργοδότες μας καταγράφουν μεγάλο τζίρο εσόδων και εμείς μετά βίας βγάζουμε τα έξοδα του μήνα. Το νομοσχέδιο θα συμβάλλει στη δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων, εντείνοντας την εκμετάλλευση μας.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της μας λένε ότι η συνύπαρξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσει σε καλύτερες παροχές. Έχουμε πείρα! Η ύπαρξη ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η απελευθέρωση της αγοράς στον σιδηρόδρομο δεν έφερε ασφαλείς μεταφορές, αλλά πολύνεκρα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη. Έτσι και στην εκπαίδευση, αυτός ο ανταγωνισμός θα ενισχύσει την επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων Ιδρυμάτων. Θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών για να εξοικονομούν χρήματα. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Παλεύουμε στο πλευρό μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικής κοινότητας, εργαζομένων για αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα. Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Διεκδικούμε:

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – αντιδραστική τομή. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες. Ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία των φοιτητών. Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για κάθε φοιτητή χωρίς εργολαβίες.

Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, όποιον αγωνίζεται.

 

Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

την ημέρα που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο!

Related Articles