Home ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ 

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

 

16 Δεκεμβρίου 2021

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στηρίζει το δίκαιο αγώνα και τις διεκδικήσεις του λαού της Σύρου και των μαζικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το σοβαρότατο ζήτημα της ρύπανσης του λιμανιού της Σύρου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο λιμάνι της Σύρου, βρέθηκαν τιμές ορισμένων βαρέων μετάλλων να ξεπερνούν κατά πολύ τις φυσιολογικές, γεγονός που δικαιολογημένα ανησυχεί τους κατοίκους του νησιού.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η  ρύπανση του, αποτελούν επείγον ζήτημα για τη δημόσια υγεία.

Το προηγούμενο διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί πολύμορφες παρεμβάσεις από μαζικούς φορείς, με αίτημα την εκπόνηση συστηματικής μελέτης για το ζήτημα.

Παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να διενεργηθεί μελέτη, με ευθύνη της κυβέρνησης, αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Ανάμεσα στους φορείς που διεκδικούν και διαμαρτύρονται για το θέμα είναι και το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

Το ΠΠΠΣ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020,με αφορμή την ανησυχία πολιτών της Σύρου σχετικά με τα πολύ συχνά φαινόμενα ρύπανσης στην επιφάνεια της θάλασσας του λιμανιού, το νέφος σκόνης που συχνά αιωρούνταν πάνω από την πόλη καθώς και την έντονη ηχορύπανση επί εικοσιτετράωρης βάσης.

Mε τις διεκδικήσεις του έχει ως στόχο να ελέγχει τις αρχές και να ασκεί πίεσηπροκειμένου να διασφαλίζουν και να εγγυώνται την τήρηση των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και να ενημερώνει δημόσια για τις ενέργειές του και τον προβληματισμό του αναφορικά με ενδεχόμενους κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Το ΠΠΠΣ έχει  δεχθεί εξώδικα και αγωγές – κατά του ίδιου και μελών του-  συνολικού ύψους 3.000.000€ από τις Α.Ε. “ΟΝΕΞ Ναυπηγεία Σύρου” και “ONEX Neorion Shipyards” για “συκοφαντική δυσφήμιση, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη”. Ουσιαστικά δηλαδή, τους σέρνουν στα δικαστήρια, ως προσπάθεια εκφοβισμού.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη αυτή,  εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για την προσπάθεια φίμωσης πολιτών οι οποίοι, με νόμιμους τρόπους, αξίωσαν  από την Πολιτεία να διασφαλίσει την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας, υφίσταται  μία τρομακτικών διαστάσεων επίθεση από κερδοσκοπικά συμφέροντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή μας   (καταστροφικές πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη κατασκευή αιολικών πάρκων, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων).

Το Σωματείο μας, στηρίζει τις δίκαιες παρεμβάσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της Σύρου.

Απαιτούμε:

Να ξεκινήσει άμεσα ολοκληρωμένη μελέτη που να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις αξιόπιστων και συνολικών αποτελεσμάτων από αρμόδιους δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα το ΕΛΚΕΘΕ, με ευθύνη και αποκλειστική χρηματοδότηση του κράτους;

Να προστατευτούν οι κάτοικοι του νησιού και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού που κινδυνεύουν καθημερινά από το ενδεχόμενο ύπαρξης ρύπανσης;

Να σταματήσει άμεσα η ποινική δίωξη σε βάρος των πολιτών αυτών, που στην πραγματικότητα αποτελεί δίωξη σε όσους ενδιαφέρονται και αγωνίζονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

 

Related Articles