Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

by admin

Ούτε βήμα πίσω απ΄τιςσύγχρονες ανάγκες μας!

Η κυβέρνηση προκαλεί με τα αυστηράκριτήρια λήψης του φιλοδωρήματος των 400€, προκειμένου να αποκλείσει την πλειοψηφία όσων ζούμε απ’ τη δουλειά μας και ένα χρόνο τώρα είμαστε αντιμέτωποι με την εξαθλίωση…Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πρόκληση να κάνει η κυβέρνηση επιδοματική πολιτική πτωχοκομείουκαι μάλιστα με «ξένα κόλυβα». Το 400άρι είναι από το αποθεματικό των δικών μας εισφορών προς ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας… που δε λάβαμε ποτέ! Το ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα,των κυβερνήσεων ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ, με τα λεηλατημένα αποθεματικά δεν εξασφάλισε ποτέ ούτε καν επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς δουλειά, για τους απολυμένους μισθωτούς με ΔΠΥ στην ανεργία. Τα αποθεματικά ήταν αρκετά για επενδύσεις 1 δις που κατάπιε η «μαύρη τρύπα» της Τράπεζας Αττικής.

Συνένοχοι στον εμπαιγμό μας είναι οι ηγεσίες του ΤΕΕ, του ΟΕΕκαι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που περιόρισαν ουσιαστικά τις “διεκδικήσεις” τους σε αυτό το ψευτο-επίδομα, αντί να απαιτήσουν μια κρατική ενίσχυση, που θα καλύπτει, έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες μας, σε αυτές τις συνθήκες. 

Εμείς που εργαζόμαστεμε «μπλοκάκι»εδώ κι ένα χρόνο παραμένουμε «έρμαια» των εργοδοτών χωρίς στοιχειώδη κάλυψη από «έκτακτα μέτρα»: άδεια«ειδικού σκοπού», αναστολή σύμβασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. 

Οι απολύσεις δίχως αποζημίωση, οι άδειες «άνευ αποδοχών» μέχρι να υπάρξει δουλειά, είναι η «άλλη όψη του νομίσματος» της εκμετάλλευσηςπουφέρνει εντατικοποίηση, δουλειά «από ήλιο σε ήλιο» σε χώρους εργασίας «κλουβιά» χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο. Μετά από ένα χρόνο γνωρίζουμε τι σημαίνει τηλεργασία χωρίς ωράριο και Σαββατοκύριακο, σε μια κατοικία που μετατρέπεται σε οικογενειακό «κελί» τηλεργασίας γονιών και τηλεκπαίδευσης -φύλαξης παιδιών.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τροπολογία που ψήφισε το Δεκέμβρη,προικίζει την ιδιωτική Εκπαίδευση με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης ισοδυναμίας των πτυχίων Κολλεγίων με πτυχία των ΑΕΙ, συνεχίζοντας από κει που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου.Είναι ένα ακόμη βήμα στη διαβάθμιση δικαιωμάτωνκαι μετατροπή των πτυχίων σε απλό διαβατήριο για δια βίου επί πληρωμή σεμινάρια, εξετάσεις, πιστοποιήσεις.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει νέα αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιώντας τα αιτήματα ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζιτών, όπως το νομοσχέδιο Βρούτση–Χατζηδάκη, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα όποια μέτρα επιβάλλονται αποσκοπούν στην καταστολή συλλογικών διεκδικήσεων και όχι στη διαχείριση της πανδημίας που παραμένει εγκληματική.

Διεκδικούμε:

 Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.

 Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. 

 Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και 2021. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

 Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείωνμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση επίταξητου ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

 Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

 Ηαμία μενιοποκή πυν δημοκναπικςν δικαιυμάπυν πυν καςν με μνποσημα πον κονονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

 Στήριξη του εισοδήματος και τω δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να κηρυχτούν άκυρες οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (όπως η μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.). Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.

 Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων 

Μηχανικών –Δικηγόρων -Οικονομολόγων

 

Related Articles