Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ. 4 (1ος όροφος)

11 Δεκεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κατάθεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ συμπληρώνει και ολοκληρώνει την επίθεση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που προηγήθηκε, συμπληρώνει τον νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν στο φόντο των έκτακτων αναγκών της πανδημίας.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση φέρνει καινούρια μέτρα στήριξης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην πρόνοια, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών.

Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ!

Την ίδια ώρα που βρισκόμαστε εν μέσω του σφοδρότατου 4ου κύματος της πανδημίας και οι νεκροί προσεγγίζουν τους 100 καθημερινά, συνεχίζεται το πετσόκομμα στις δαπάνες για την δημόσια υγεία.

          Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και η εργοδοσία, ξεδιάντροπα κουνούν το δάκτυλο στο λαό μας και κλείνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη», η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας περικόπτεται φέτος περισσότερο από το μισό, από τα 268 εκατομμύρια στα 128 εκατομμύρια ενώ η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κατά 139 εκατ., από τα 1,473 δισ. φέτος, στα 1,334 δισ. το 2022! Ακόμα και οι μεταβιβάσεις προς τον ΕΟΠΥΥ περικόπτονται κατά 69 εκατ. ευρώ, από τα 505 εκατ. φέτος στα 436 εκατ. ευρώ το 2022. Την ίδια ώρα οι δαπάνες το 2022 για εξοπλιστικά προγράμματα θα αυξηθούν κατά 530 εκατομμύρια ενώ θα προστεθούν άλλα 4 δις για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

Στην αντίπερα όχθη, ό,τι κόβεται από τους εργαζόμενους και τις παροχές προς αυτούς, προστίθεται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η αφαίμαξη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δις ευρώ!                 Από αυτά, τα 2 δις θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους. Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή το 94,54% των φόρων, τα πληρώνει ο εργαζόμενος λαός!

Την ίδια επίθεση βιώνουμε και εμείς, μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι, που ο μισθός μας δεν φτάνει για να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, που ενώ το κρύο έχει αρχίσει να θερίζει, έχουμε κυριολεκτικά «χάσει το λογαριασμό» από τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες μας, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων θα ευνοηθούν, για μια ακόμη φορά, από το εκτεταμένο πακέτο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 

Αποδεικνύεται, ότι και στον κλάδο μας, είτε σε φάση καπιταλιστικής κρίσης είτε σε φάση καπιταλιστικής ανάκαμψης, τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν μπορούν ποτέ να συμβαδίσουν με αυτά των αφεντικών μας, οι οποίοι συγκεντρώνουν διαρκώς μεγαλύτερη δικηγορική ύλη που μπορεί να αφορά ακόμα και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων παίρνουν μισθούς ψίχουλα, με ανύπαρκτα και εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ασκούμενων συναδέλφων μας, που εργάζονται στις δικαστικές υπηρεσίες, οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για 4 ολόκληρους μήνες και μόνο κάτω από τη δυναμική παρέμβαση του Σωματείου μας, καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα κάποιων μηνών και το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι στο μέλλον θα καταβάλλονται μηνιαία οι μισθοί χωρίς καθυστερήσεις.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

Υπάρχει λύση! Υπάρχει διέξοδος και απάντηση στην επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας, ενάντια στην ίδια μας τη ζωή! Βρίσκεται στο μέλλον της οργανωμένης και συλλογικής πάλης μέσα από τις γραμμές του Σωματείου μας. Πάλη που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες μας και θα στοχεύει τον πραγματικό ένοχο, την κερδοφορία του κεφαλαίου και συγκεκριμένα της εργοδοσίας στους χώρους μας, την οποία διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με σύμμαχο τον ΔΣΑ, εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν. 

Βγαίνουμε στο προσκήνιο για να κατοχυρώσουμε με τον αγώνα μας τις δικές μας ανάγκες, για να διεκδικήσουμε σήμερα τη ζωή που μας αξίζει, με βάση τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αιώνα μας! Δυναμώνουμε την πάλη για συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς δικηγόρους, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην επιβολή δυσμενών συνθηκών εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Οι μεγαλειώδεις αγώνες του εργατικού κινήματος του προηγούμενου διαστήματος, η νίκη των εργαζομένων στην Cosco και την EFood, οι απεργιακές μάχες στο λιμάνι του Πειραιά και στα ΕΛΤΑ Courrier μας δίνουν ελπίδα και πείσμα για να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά.

Καλούμε όλους τους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στο βάρβαρο κι αντιλαϊκό προϋπολογισμό την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 18.00 μ.μ., στο Σύνταγμα και στην προσυγκέντρωση, στις 17.15 μ.μ., στην Πλατεία Κάνιγγος, πίσω από το πανό του Σωματείου μας!

Related Articles