Home ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ESTIA

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ESTIA

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatiomisthotondikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ. 4 (1ος Όροφος)

17 Νοέμβρη 2022

 

Να σταματήσουμε τις εξώσεις προσφύγων από τα σπίτια του προγράμματος ESTIA!

Να πάψουν οι ποινικές διώξεις εναντίον όσων δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες!

 

Η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια βάρβαρη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων με τη διακοπή της φιλοξενίας σε διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, αφού καταργεί το πρόγραμμα ESTIA έως το τέλος του έτους. Σε συνδυασμό με  το σχέδιο ρατσιστικής εκκένωσης της δομής του Ελαιώνα σηματοδοτεί την αναγκαστική μεταφορά σε στρατόπεδα-γκέτο έξω και μακριά από τις πόλεις και τη βίαιη μετακίνηση όλου του προσφυγικού πληθυσμού εκτός αστικών κέντρων. Άνθρωποι που έχουν βρει δουλειά, έχουν δεθεί με τους γείτονες τους, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών και προσπαθούν να ενταχθούν κοινωνικά ειδοποιούνται προφορικά ότι πρέπει να φύγουν από τα σπίτια εντός λίγων 24ώρων και να επιλέξουν να μείνουν στο δρόμο ή να ξεριζωθούν για άλλη μια φορά και να θάψουν τα όνειρα τους σε ένα στρατόπεδο-γκέτο έξω από τον αστικό ιστό.

 

Ήδη μητέρες με παιδιά κοιμούνται στο δρόμο. Γυναίκες μόνες με πολλά παιδιά, ανάπηροι και ευάλωτοι που έχουν ανάγκη από ειδικές θεραπείες εξοστρακίζονται στη βάση των ρατσιστικών πολιτικών της κυβέρνησης. Παιδιά που φοιτούν σε σχολεία, μαθαίνουν γράμματα και αποκτούν φίλους ξαφνικά τιμωρούνται και υποχρεώνονται να αλλάξουν περιβάλλον για χάρη των κυβερνητικών επιλογών του ρατσισμού και του εκτοπισμού των προσφύγων έξω από τις πόλεις ως ανεπιθύμητων.

 

Οι πρόσφυγες δεν χωράνε στις πόλεις της «πράσινης ανάπτυξης», ενώ περισσεύουν τα σχέδια ανάπλασης, η τουριστικοποίηση, η εμπορευματοποίηση της κατοικίας προς όφελος των κερδοσκόπων του real estate, του AirBnB και των Τραπεζιτών που καραδοκούν για να αποσπάσουν από κάθε εργαζόμενο δανειολήπτη, ακόμη και την πρώτη του κατοικία.

 

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της αντιμεταναστευτικής, ρατσιστικής και ξενοφοβικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία μεταφράζεται σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, κατοχυρωμένων στο διεθνές δίκαιο. Είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων που κλείνουν τα σύνορα με φράχτες και την FRONTEX, πνίγουν πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, φυλακίζουν χιλιάδες στις Αμυγδαλέζες και ποινικοποιούν παράλληλα κάθε φωνή προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 18 Νοεμβρίου 2022 δικάζονται στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθήνας δύο άτομα έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους η διοικήτρια της δομής του Ελαιώνα, για το αδίκημα της παράνομης βίας. Ήταν η ίδια περίοδος που οι διαμένοντες στην δομή, μια σειρά σωματεία και φορείς ανέπτυσσαν αγώνες ενάντια στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο του Ελαιώνα και την διακοπή της φοίτησης των μαθητών στα σχολεία τους, ζητούσαν πληροφορίες από την Διοίκηση της δομής χωρίς ανταπόκριση. Ήταν η ίδια περίοδος, που επιχειρούνταν να επιβληθεί η δήθεν οικειοθελής αποχώρηση των μεταναστών και προσφύγων από την δομή, με επιχειρήσεις τρομοκράτησης, χημικά και εφόδους των ΜΑΤ.

 

  • Απαιτούμε την άμεση διακοπή των εξώσεων και διεκδικούμε προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης των ξεριζωμένων σε κατοικίες και ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους. Να κλείσουν όλες οι υπερδομές – φυλακές.
  • Γρήγορες διαδικασίες απόδοσης ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
  • Να εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία με ευθύνη του κράτους.
  • Απαιτούμε οι Δήμοι να εξασφαλίσουν σταθερές, μόνιμες και ανοιχτές δομές φιλοξενίας και προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για όλους τους άστεγους, πρόσφυγες και ντόπιους χωρίς διακρίσεις.
  • Απαιτούμε την άμεση αθώωση των Γ. και Ν, αλληλέγγυων στον αγώνα των προσφύγων που διαμένουν στον Ελαιώνα, και την απόσυρση των ανυπόστατων και εκφοβιστικών κατηγοριών εναντίον τους από τη διοικήτρια της δομής.

 

Related Articles