Home ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ GREEN PROPERTIES

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ GREEN PROPERTIES

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

 

 

1 Φλεβάρη 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Δε θα μας γυρίσουν στον Μεσαίωνα! Ο συνδικαλισμός δε θα μπει στην παρανομία! Πάρτε πίσω τις απολύσεις στην εταιρεία GREEN PROPERTIES

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία Green Properties.

Η εργοδοσία της Green Properties προχώρησε σε αντεργατικό πογκρόμ τουλάχιστον 11 απολύσεων μισθωτών μηχανικών, αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που συλλογικά διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους: αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με Μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση. Η εργοδοσία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών ως δήθεν αιτιολόγηση των απολύσεων. Η πραγματικότητα όμως του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνει πως αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα. Με τον πλέον κυνικό και αντεργατικό τρόπο η εργοδοσία της Green Properties δηλώνει ότι εάν διεκδικείς τα αυτονόητα, τότε απολύεσαι!

Οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο καθώς οι εργαζόμενες/οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν όχι ατομικά αλλά συλλογικά και απευθυνόμενοι για στήριξη στο Σωματείο τους, ενώ η Green Properties επιδιώκει να «διαπραγματεύεται» μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο, στα πλαίσια της εργασιακής «ζούγκλας» που επιδιώκει να επιβάλλει μέσω της ατομικής διαπραγμάτευσης, θεωρώντας όλους τους εργαζόμενους αναλώσιμους και απολύοντας τους κατά το δοκούν όποτε αυτή το επιθυμεί.

Είχαν προηγηθεί αρκετές απολύσεις ή εξωθήσεις σε παραίτηση συναδέλφων καθώς και  απόλυση μέλους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών λόγω συμμετοχής της στην 24ωρη γενική απεργία του περασμένου Απρίλη, προς τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζόμενων που είχαν απεργήσει. Η επιθετική  στάση της εργοδοσίας επιβεβαιώθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν τότε δηλώνοντας ότι «δεν αναγνωρίζει» την ύπαρξη Σωματείου. Είχε φροντίσει να καλέσει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει(;) τα συγκεντρωμένα μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αλλά και τους εργαζόμενους της Green Properties, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι είχαν περάσει από «φιλική ανάκριση» γιατί τους είδαν να μιλούν με τους συγκεντρωμένους έξω από την εταιρεία. Αντίστοιχη «φιλική ανάκριση» επεφύλασσε η εργοδοσία και για τους εναπομείναντες εργαζόμενους σήμερα μετά τις απολύσεις.

Η Green Properties δίνει σεμινάρια αντεργατικής πολιτικής στα γραφεία και τα εργοτάξια της. Άλλωστε μετά από καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει ήδη χρεωθεί πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και παραβίαση ωραρίων στα εργοτάξια. Όλα κινούνται με βάση την επίτευξη των πολυπόθητων χρονοδιαγραμμάτων έχοντας ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την ελλιπή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η κερδοφορία της ενισχύεται μόνο από τα καρατομημένα εργασιακά δικαιώματα και γι’ αυτό δε θέλει επ’ ουδενί να τα διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και το σωματείο.

Έτσι χτίζεται το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές: με τη φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση που είναι όρος για την εκτόξευση της κερδοφορίας κατασκευαστικών εταιρειών και τραπεζών. Την ίδια ώρα οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων μετατρέπουν σε άπιαστο όνειρο την κάλυψη των σύγχρονων στεγαστικών μας αναγκών που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν, βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα κατασχέσεων λαϊκών κατοικιών.

Η Green Properties, η εργοδοσία στον κλάδο των Κατασκευών  πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν καταστέλλονται. Ούτε ο νόμος Χατζηδάκη ούτε καμία διάταξη από το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να καταργήσουν τη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική δράση, την υπογραφή ΣΣΕ με κατοχυρωμένα δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για ανάκληση των απολύσεων και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Για να γυρίσουν όλοι οι απολυμένοι στη δουλειά με ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες των προηγουμένων χρόνων και τον πληθωρισμό που συρρικνώνει το εισόδημά.

Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων με ΔΠΥ, δώρα/επιδόματα, ωράρια, διαλείμματα και ετήσιες άδειες.

Ανάκληση των ομαδικών εκδικητικών απολύσεων τώρα

Η αλληλεγγύη όπλο των εργαζομένων!

Related Articles