Home ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ. 4 (1ος Όροφος)

Αθήνα, 01η Μάρτη 2023

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

 

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των καλλιτεχνών και χαιρετίζει την πρωτόγνωρη και μαζικότατη συμμετοχή τους στην 48ωρη απεργία την 1 – 2 Φλεβάρη αλλά και στις 8 Φλεβάρη 2023. Οι αγώνες των καλλιτεχνών με την πρωτοφανή για τον κλάδο μαζικότητα και ευρηματικότητα, οι μορφές πάλης που επιλέγουν – κινητοποιήσεις, καταλήψεις, πορείες, συναυλίες – πρέπει να βρουν την στήριξη όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, των χιλιάδων μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να αναλογιστούμε τι καλλιτεχνική δημιουργία θέλουμε, πώς θα ενισχυθεί ο δημιουργός και ο εκτελεστής για να επιτελεί το έργο του μακριά από τις «παραγγελιές» των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν μυριστεί τεράστια κέρδη και στον χώρο του Πολιτισμού. Να αποσυρθεί επίσης κάθε συζήτηση που ανοίγει για την αναθεώρηση του αρ. 16 με την ίδρυση και αναγνώριση ιδιωτικών κολλεγίων από την πίσω πόρτα.

Με το ΠΔ 85/2022 η επιδίωξη είναι ξεκάθαρη και είναι η υποβάθμιση των πτυχίων και των σπουδών, με συνολικότερη στόχευση την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 εξισώνει τα πτυχία όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων των δραματικών σχολών, των σχολών χορού και των σχολών κινηματογράφου με απολυτήρια λυκείου. Έτσι οι απόφοιτοι, πλέον κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ανειδίκευτοι/ες εργάτες/τριες). Αυτό, πέραν της απαξίωσης των σπουδών, έχει άμεσες συνέπειες και στα εργασιακά δικαιώματα τους.

Κάτω από την πίεση του πρωτοφανέρωτου σε όγκο, παλμό, έμπνευση και διάρκεια αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών, με την τροπολογία 1565/2023 η κυβέρνηση της ΝΔ υποχρεώθηκε σε νέες, αλλά θολές και αντιφατικές προς το παρόν ανακοινώσεις. Το μόνο που έκανε ξεκάθαρο είναι η πρόθεσή της να εκμεταλλευτεί τον μεγάλο αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών, για να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που βρίσκει εδώ και πολλά χρόνια την καθολική αντίσταση του φοιτητικού κινήματος, ικανοποιώντας το αίτημα των κολεγιαρχών και μεγαλοσχολαρχών και τα προτάγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοσχερή ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Είναι πρόκληση για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους καλλιτέχνες που έχουν υποχρεωθεί να πληρώνουν χρόνια σπουδών να ανταμείβονται με μείωση των αμοιβών και υποβάθμιση των τίτλων σπουδών. Να δημιουργούν διαχωρισμούς παλαιών και νέων εργαζόμενων καλλιτεχνών, με σκοπό τη δημιουργία κόντρας ανάμεσα στις διαβαθμίσεις των αποφοίτων.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή η Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στις Παραστατικές Τέχνες είναι εξαιρετικά ανεπαρκής, καθώς δε καλύπτει όλο το φάσμα των ειδικοτήτων ούτε και τις ανάγκες όλων των σπουδαστών/ριών.

Το Σωματείο μας, οι χιλιάδες μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι εκφράζουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα των καλλιτεχνών, των σπουδαστών/ριών και των εργαζομένων στις τέχνες!

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει υποβάθμιση των πτυχίων, τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, μισθοί ψίχουλα και εργοδοτική τρομοκρατία. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να εργαζόμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να καθορίζουν συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ενάντια σε μια πολιτική που θέλει ανειδίκευτες/ους εργάτριες/ες, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε τα αιτήματα των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών κι εργαζομένων στο χώρο της τέχνης, των φοιτητών/ριών και σπουδαστών/ριών. Τώρα, ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά, οι καλλιτέχνες μαζί με τους εργαζόμενους, στους οποίους τίθενται μια σειρά από εμπόδια στο να έρθουν σε επαφή με τη καλλιτεχνική δημιουργία, απαιτούμε:

 

-Τη δημιουργία ενός συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες που να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.

-Να αυξηθούν και να αναβαθμιστούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

-Να μην καταργηθεί η ισχύουσα κατάταξη των αποφοίτων δραματικών σχολών και των Ωδείων και να αντιστοιχηθούν με ευθύνη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

-Την απόσυρση του ΠΔ 85/2022 και της τροπολογίας 1565/2023. Να αναβαθμιστούν όλοι οι καλλιτέχνες στη βαθμίδα Τ.Ε. ή Π.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους/ες μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.

Την ενίσχυση και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Την περαιτέρω στελέχωση των Δημόσιων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη διενέργεια των σπουδών.

-Την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων παντού.

-Την αύξηση του προϋπολογισμού για τον σύγχρονο Πολιτισμό.

-Την ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών, των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών.

 

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των μαθητών καλλιτεχνικών και σπουδαστικών σχολείων, την Πέμπτη, 02/03, ώρα 10.00 έξω από το Θέατρο REX και στις 18.00 στο Σύνταγμα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ                                   ΒΑΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ

 

Related Articles