Home ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ 

somatio-misthoton-dikigoron.gr 

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος) 

26 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία εδώ και 2 εβδομάδες προσπαθεί πάση θυσία να βάλει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ κόντρα στην θέληση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών.

Καταδικάζουμε την άγρια και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με γκλοπ, χημικά, βομβίδες κρότου – λάμψης και αστυνομική αύρα απέναντι σε φοιτήτριες και φοιτητές που διαδήλωναν το Σάββατο, 17/09, στα Προπύλαια ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητών και την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεσητων αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ, τις συλλήψεις και προσαγωγές, απέναντι σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους φοιτητές δεν θα περάσει! Χαιρετίζουμε και στηρίζουμετον αγώνα των φοιτητών, που μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους τους, έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι θα αποτρέψουν την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών για δωρεάν σπουδές, στέγαση και τις διεκδικήσεις τους ενάντια στην ακρίβεια και στα μέτρα που τσακίζουν την ζωή τους.

Η απάντηση της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις και στα αιτήματα των φοιτητών ήταν για μια ακόμα φορά η παρέλαση αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές και η όξυνση της καταστολής. Αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, η κυβέρνηση  προκαλεί με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για ελάχιστες νέες εστίες και μάλιστα με νοίκια σε ορισμένες πόλεις και με την πενιχρή αύξηση του στεγαστικού επιδόματος κατά 41 ευρώ κάθε μήνα, τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και τα νοίκια εκτοξεύονται. Με την όξυνση της καταστολής επιδιώκουν να προστατέψουν το «πανεπιστήμιο – επιχείρηση» και τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στήριξαν. Να πνίξουν κάθε φωνή διεκδίκησης, κάθε φωνή αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Κράτος και κυβέρνηση θέλουν να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι, ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι η πολιτική τους για τα πανεπιστήμια είναι ξένη προς τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση!

Εδώ και ένα χρόνο οι φοιτητές και φοιτήτριες εμπόδισαν στην πράξη την παρουσία της αστυνομίας στις σχολές, το ίδιο θα κάνουν και τώρα! Αυτό που φαίνεται πως δεν μέτρησαν καλά οι φωστήρες της κυβέρνησης είναι ότι αντί να απομονώνουν όσους αγωνίζονται, μεγαλώνουν το κύμα αλληλεγγύης από τον λαό που αγωνίζεται ενάντια στην ακρίβεια, στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση. Το σύνθημα «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» θα το νιώσουν καλά σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, σε κάθε σχολή και χώρο δουλειάς, μέχρι να ακυρωθούν στην πράξη όλα τα εκτρώματα που έφεραν και ψήφισαν στη βουλή. Δεν θα επιτρέψουμε να δίνονται 30 εκατομμύρια ευρώ στην ΟΠΠΙ, αντί για αναβάθμιση των υποδομών των ιδρυμάτων, δωρεάν στέγαση, δωρεάν συγγράμματα, προσλήψεις καθηγητών, γιατί αυτά πραγματικά λείπουν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι η αστυνομία! Διεκδικούμε μαζί με τους φοιτητές που αγωνίζονται και στηρίζουμε τα δικαία αιτήματά τους για:

Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές. Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος – πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για μηνιαίο φοιτητικό επίδομα όσους νοικιάζουν, για αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για δωρεάν στέγαση και για αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, για να είναι το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα.

Όλες και όλοι στο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Τρίτη 27/09, στις 19.00, στα Προπύλαια!

Related Articles