Home ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

by admin

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ                                  25.07.2022

 

Νιώθουμε οργή για την προκλητική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, στον καταδικασθέντα σε 12ετή κάθειρξη για βιασμό ανηλίκου κατά συρροή, πρώην Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

Με την απόφαση αυτή, αποδεικνύονται τα όρια της αστικής δικαιοσύνης, που είναι «ευαίσθητη» και ελαστική απέναντι ακόμη και σε τέτοια αποτρόπαια αδικήματα, την ίδια στιγμή που στηρίζει με όλους τους τρόπους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, «τρέχοντας» να εγκρίνει επενδυτικά σχέδια, να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία, να κηρύξει όλες σχεδόν τις απεργίες παράνομες, να ποινικοποιήσει την αγωνιστική και συνδικαλιστική δράση, να αθωώσει τις μεγάλες επιχειρήσεις στις περιπτώσεις που εργάτες σκοτώνονται ή σακατεύονται κ.ά..

Την δικαιοσύνη που εξαντλεί την αυστηρότητά της απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο που διαθέτει, απαγορεύοντας κινητοποιήσεις, διώκοντας συνδικαλιστές, συλλαμβάνοντας διαδηλωτές κ.α. Ένα οπλοστάσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, παίρνοντας η μία τη σκυτάλη από την προηγούμενη και διευρύνοντας η καθεμία επικίνδυνα μια σειρά κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων, χωρίς να διστάζει όποτε χρειαστεί να βαφτίσει ως εγκληματικές πράξεις ακόμα και τους αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι αναμενόμενη και ταυτόχρονα αποκαλυπτική η στάση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της ηγεσίας του ΔΣΑ,που έσπευσαν με ανακοινώσεις, ψηφίσματα και αγωνιώδεις κορώνες να υπερασπιστούν αυτήν ακριβώς την δικαιοσύνη, την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή και εθνική ποινική νομοθεσία γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αντιδραστική, αξιοποιούμενη στα χέρια των μονοπωλίων για την θωράκιση της κερδοφορίας τους και την καταστολή της λαϊκής αντίδρασης.

Είναι απέναντι στα συμφέροντα και στις ανάγκες μας!

Δεν «μασάμε» την καραμέλα δήθεν προοδευτικών φωνών, που μιλούν για την ανάγκη  «σεβασμού στις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, που κατακτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με αγώνες στα δικαστήρια». Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον χώρο της δικαιοσύνης δεν έχουμε καμία αυταπάτη περί ισονομίας στα πλαίσια αυτού του συστήματος, περί δήθεν αταξικού δικαίου, πάνω από όλους και για όλους. Αυτές τις αυταπάτες υπηρετούν όσοι μιλούν για «κοινωνική δικαιοσύνη», ενώ γνωρίζουν ότι πυρήνας της αστικής δικαιοσύνης αποτελεί και πάντα αποτελούσε το «νόμος είναι το δίκιο του κεφαλαίου», ότι αυτό είναι που κάθε στιγμή καθορίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες.

Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι θεωρούμε καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό των θυμάτων, όχι απλώς καταδικάζοντας την διαπόμπευσή τους και τις χυδαίες πρακτικές της υπεράσπισης στη δίκη Λιγνάδη, αλλά στηρίζοντας τον αγώνα για ένα δίκτυο υποστηρικτικών δομών  που πραγματικά θα βοηθάει και θα στηρίζει τα θύματα για να μπορέσουν να καταγγείλουν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις, να αντιμετωπίσουν και να επουλώσουν τα τραύματά τους.

 να μπορέσουν πραγματικά να καταγγείλουν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις, να αντιμετωπίσουν, να επουλώσουν τα τραύματά τους.

Στηρίζοντας τον αγώνα για ειδικά δημόσια κέντρα για τα θύματα βίας, για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, στελεχωμένες με επαρκές επιστημονικό προσωπικό (ιατροδικαστές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ), που θα διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, με ιδιαίτερη φροντίδα για τα ανήλικα θύματα.

Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε το δίκαιο των θυμάτων κάθε τέτοιου εγκλήματος από τον φτηνό δικομματικό «καυγά» για το ποιας κυβέρνησης το έργο ευθύνεται για την απελευθέρωση του Λιγνάδη. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που αποπροσανατολίζει από τα βασικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στον ποινικό κώδικα και για τα οποία συμφωνούν.

Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι δεν θα μείνουμε αδρανείς και απαθείς απέναντι σε περιστατικά αδικίας, ανισότητας, καταπάτησης δικαιωμάτων, ούτε στα υποκριτικά δάκρυα όσων τελικά στηρίζουν αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης. Με τις γνώσεις και τη δράση μας στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα άδικο σύστημα «απονομής δικαιοσύνης», δίπλα στο λαό για την υπεράσπιση του δικαιώματός του να αγανακτεί απέναντι σε κάθε αδικία, σε κάθε τι που κλέβει τη ζωή και τα όνειρά μας.

 

 

Related Articles