Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ.4 (1ος Όροφος)

12 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Σωματείο μας καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που εδώ και δυόμιση μήνες έχει αφήσει απλήρωτους δεκάδες συναδέλφους μας ασκούμενους δικηγόρους, οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες των Δικαστηρίων της Αττικής. Μάλιστα, θρασύτατα, το Υπουργείο σε ερώτημα τους, απάντησε ότι η καταβολή των δεδουλευμένων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, σχεδόν δηλαδή 4 μήνες από την ημέρα που ξεκίνησαν να εργάζονται!

Πρόκειται για ακόμη ένα επεισόδιο στο χιλιοπαιγμένο έργο της κοροϊδίας που υφίστανται χιλιάδες συνάδελφοι μας ασκούμενοι δικηγόροι, οι οποίο υπό το καθεστώς της μαθητείας στο οποίο βρίσκονται, είναι όμηροι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με μισθό χαρτζιλίκι, που όπως φαίνεται ούτε αυτός δεν καταβάλλεται στην ώρα του.

Ως Σωματείο τονίζουμε ότι πρόκειται για συναδέλφους μας, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να μαθαίνουν να ασκούν το επάγγελμα για το οποίο σπούδασαν με σημαντικές δυσκολίες στη Νομική, καλύπτουν κενά σε δικαστικές υπηρεσίες, που θα έπρεπε να καλυφθούν από μόνιμο και σταθερό προσωπικό δικαστικών υπαλλήλων.

Αποκαλύπτεται ακόμα μία φορά η πραγματική ουσία που βρίσκεται γύρω από τον αναχρονιστικό θεσμό της άσκησης και δεν είναι άλλη από το να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων που με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν φθηνό, αναλώσιμο, επιστημονικό δυναμικό, με ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην υπηρεσία της κερδοφορίας τους. Το ίδιο εξυπηρετούν και τα διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ με τα οποία προσλαμβάνονται εκατοντάδες ασκούμενοι δικηγόροι, ως φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, για να καλύπτουν κενά σε δικαστικές και άλλες υπηρεσίες τα οποία δημιούργησαν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης της τωρινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ίδιο δραματικό καθεστώς, είχαν βιώσει και οι συνάδελφοι μας που κατά το χρονικό διάστημα 2014 – 2015, εργάζονταν σε υπηρεσίες των Δικαστηρίων της Αττικής, ήταν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και κατάφεραν να λάβουν τα δεδουλευμένα, μόνο μετά από διαρκείς κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες τους.

Εσχάτως, αντίστοιχα προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ άνοιξαν για πρόσληψη ασκούμενων δικηγόρων σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, απαλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο τους εργοδότες ακόμα και από το χαρτζιλίκι που έδιναν ως αμοιβή.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ!

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ!

 Με αφορμή και την τελευταία αυτή σοβαρή εξέλιξη είναι πιο φανερό από ποτέ ότι έχει έρθει η ώρα για την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της άσκησης, η οποία μόνο προβλήματα και δυσκολίες δημιουργεί σε χιλιάδες συναδέλφους μας. Μοναδικοί κερδισμένοι είναι οι εργοδότες μας, ενώ όλοι εκείνοι οι οποίοι συντηρούν και αναμορφώνουν το θεσμό της άσκησης, όσοι μιλούν για αναβαθμισμένες εξετάσεις και κόφτες στο όνομα της “ποιότητας της γνώσης” είναι εκείνοι που στηρίζουν τη διαιώνιση αυτής της σκληρής και απροκάλυπτης μορφής εκμετάλλευσης των νέων επιστημόνων, ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων.

Οι ηγεσίες ΔΣΑ και ΕΑΝΔΑ είναι υπόλογοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς διαχρονικά στήριζαν και στηρίζουν αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί με το καθεστώς της άσκησης, ενώ το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν απέναντι στους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των ασκούμενων δικηγόρων όπως εκφράστηκαν από το Σωματείο μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

 ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μας, να κάνουν το βήμα και να οργανωθούν, να κάνουν πιο δυνατή τη δική τους φωνή! Μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί και να παλέψουμε για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ!

Προχωράμε σε παρεμβάσεις του Σωματείου μας για να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους μας:

Στις 15/11, ημέρα Δευτέρα, στην Ευελπίδων και στο Εφετείο.

Στις 16/11, ημέρα Τρίτη, στον Άρειο Πάγο.

Στις 17/11, ημέρα Τετάρτη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οργανώνουμε κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου στις 18/11, ημέρα Πέμπτη, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ                                           ΒΑΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Related Articles