Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

somatio-misthoton-dikigoron.gr

somatio.md@gmail.com

Πατησίων, αρ. 4 (1ος Όροφος)

 

02 Δεκεμβρίου 2022

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση του Προέδρου και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τους ασκούμενους συναδέλφους που εργάζονται σε αυτόν, η οποία έλαβε χώρα στις 30/11. Στη συζήτηση του θέματος στο ΔΣ, αποκαλύφθηκαν για μια ακόμα φορά ο αντιδραστικός ρόλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπως και το άθλιο καθεστώς της άσκησης.

 

Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των ασκούμενων συναδέλφων να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας όλων, χωρίς να απολυθεί κανένας εκδικητικά, και στη δίκαιη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι με ευθύνη του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τους έχει επιβληθεί αυθαίρετα να εργάζονται στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου της Αθήνας, καλύπτοντας ουσιαστικά κενά δικαστικών υπαλλήλων, ενώ εκτός των άλλων, δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και πιστοποίηση, π.χ. για έκδοση πιστοποιητικών ποινικής κατάστασης, που περιέχουν προσωπικά δεδομένα κ.ά., αποφάσισαν να συνεχίσουν το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς, προσπαθώντας να κρατήσουν τους συναδέλφους στο καθεστώς της εκφοβιστικής ομηρείας και της εκμετάλλευσης.

 

Καταγγέλλουμε την απαξιωτική και προκλητική συμπεριφορά του Προέδρου και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ τόλμησαν προκλητικά να πουν ότι οι συνάδελφοι «βολεύονται» στο καθεστώς αυτό και θέλουν πάση θυσία να μείνουν, γιατί αμείβονται με το αστρονομικό ποσό των 600 ευρώ και ότι είναι δικό τους πρόβλημα που δεν αναζητούν γραφείο για να απασχολούνται σε νομικά καθήκοντα, ενώ ομολόγησαν ότι για αυτούς η άσκηση δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία.

Με θράσος ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, με τη στήριξη της πλειοψηφίας του ΔΣ επιχείρησε εκδικητικά και εκφοβιστικά, να παρεμποδίσει την ανανέωση των συμβάσεων των ασκούμενων συναδέλφων, που διεκδίκησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ταύτισαν την ανανέωση των συμβάσεων με την διατήρηση όλων των υποχρεώσεων για τις οποίες έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα οι συνάδελφοι μας και με την υποχρέωση να υπηρετούν με εναλλαγή σε διάφορες θέσεις, ακόμη και κατά βάση άσχετες με νομικές υπηρεσίες, δηλαδή να «κλείνουν τρύπες» όπως ειπώθηκε και να αξιολογούνται.

 

Δεν τρομοκρατούμαστε από τις επιθέσεις τους! Στηρίζουμε με συνέπεια τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων! Δεν είναι υποχρέωση των ασκούμενων να κλείνουν τις κάθε είδους «τρύπες» των δικαστικών υπηρεσιών και του Συλλόγου! Δεν θα «κάτσουμε φρόνιμα» όπως μας υποδεικνύει με δημαγωγικές αναρτήσεις του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Παλεύουμε για την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της άσκησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την ένταξη της με επιστημονικό τρόπο, στο πρόγραμμα σπουδών. Μέχρι την κατάργηση της άσκησης, διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για κάθε ασκούμενο δικηγόρο, ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό που αποδίδεται στην εργασιακή σχέση του, με 960 ευρώ βασικό μισθό για 8ωρη εργασία, κάλυψη όλων των εισφορών, άδειες, επιδόματα, πλήρως κατοχυρωμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 

Αυτά είναι τα μόνα ρεαλιστικά και προοδευτικά αιτήματα σήμερα και όχι να θεωρούνται οι ασκούμενοι ένα φθηνό, ευέλικτο για τους εργοδότες επιστημονικό δυναμικό, χωρίς κανένα δικαίωμα, με τις ευλογίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας, που με τη στήριξη του Σωματείου μας, διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι συκοφαντικές επιθέσεις του Προέδρου και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα πέσουν στο κενό.

 

Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους!

 

Απαιτούμε να γίνουν σεβαστά τα δίκαια αιτήματά τους, να μην χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των τεράστιων κενών και ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων, η οποία είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων.

 

Ο οργανωμένος αγώνας, μέσα από το Σωματείο μας, θα «σπάσει» στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τις απειλές.

Ένας για όλους, όλοι για έναν!

Related Articles