Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

by admin

 

 

 

somatio-misthoton-dikigoron.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Απευθυνόµαστε σ’ εσένα που διανύεις τα πρώτα σου χρόνια στο επάγγελµα και έχεις νιώσει στο πετσί σου τον εµπαιγµό και την κοροϊδία του λεγόµενου «συνεργάτη». Σ’ εσένα που έχεις απογοητευτεί από την κατάσταση στο επάγγελµα, αλλά δε συµβιβάζεσαι µ’ αυτήν, δεν το βάζεις κάτω. Σ’ εσένα που λες ότι κάτι πρέπει να γίνει – κάτι πρέπει να αλλάξει. Σ’εσένα που μετά 2 και πλέον χρόνια ομηρίας στο καθεστώς της άσκησης επιτέλους δίνεις εξετάσεις για να αποδείξεις μία ακόμα φορά ότι μπορείς να γίνεις δικηγόρος.

         Πρωταγωνίστησες άθελα σου σε ένα σίριαλ φαρσοκωμωδία με πολλά επεισόδια σχετικά με το πότε, πως και εάν θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ασκουμένων, το οποίο όμως αφορούσε την ζωή και το μέλλον σου!

Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, ανίκανη να διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, την ίδια ώρα που κόπτονταν και πίεζε για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων κάτω υπό οποιοδήποτε κόστος, ανέβαλε διαδοχικά αυτές και τελικά, έναν χρόνο σχεδόν μετά αποφάσισε την διεξαγωγή τους με διαδικασίες fasttrack, προφορικά  – αλλάζοντας δηλαδή την έως τώρα μορφή εξέτασης, με όποιες επιπλέον αρνητικές συνέπειες έχει αυτή η αλλαγή για τους υποψήφιους. Αλλά αλήθεια, ας μας απαντήσουν, ποιες γνώσεις θα κληθούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν οι υποψήφιοι ειδικά σε αυτές τις εξετάσεις; Δεν αρκούν οι 28 μήνες της άσκησης; Γιατί όλο αυτό το βασανιστήριο;

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

Ο ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!

        Οι εξελίξεις με τις εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων στην πραγματικότητα αναδεικνύουν το ποιόν εξυπηρετεί ο αναχρονιστικός θεσμός της άσκησης. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι τα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων που με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν φθηνό, αναλώσιμο επιστημονικό δυναμικό, με ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην υπηρεσία της κερδοφορίας τους.

Τεράστιες ευθύνες όμως έχει και η ΕΑΝΔΑ, η οποία συντάσσεται με τον ΔΣΑ και την Ολομέλεια χωρίς να βγάζει άχνα για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοι μας ασκούμενοι δικηγόροι, καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την συναίνεση στην αθλιότητα που επικρατεί. Οι ασκούμενοι δικηγόροι δεν έχουν ανάγκη από φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, από εύκολα λόγια ότι όλοι περνάνε στις εξετάσεις, από ανεμιστήρες, μπουκαλάκια νερό και στημένες φωτογραφίες. Έχουν ανάγκη από ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για να μπορούν ν’ ανασάνουν.

Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι δεν είμαστε συνεργάτες με τους εργοδότες μας, ούτε μαθητές. Είμαστε εργαζόμενοι, μισθωτοί επιστήμονες, και απαιτούμε την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε σπουδάσει και τις σπουδές μας δεν τις θέτουμε υπό διαπραγμάτευση. Εργαζόμαστε και τα δικαιώματα μας δεν τα θυσιάζουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν φραγμοί και εμπόδια στη ζωή μας.

Πραγματική λύση είναι η οριστική κατάργηση της άσκησης και των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας επαγγέλματος. Μόνη προϋπόθεση για την άσκησή του πρέπει να είναι το πτυχίο.

Είναι φανερό περισσότερο από ποτέ ότι ο ίδιος ο αναχρονιστικός θεσμός της άσκησης αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν. Μοναδικός κερδισμένος είναι οι εργοδότες μας ενώ όλοι εκείνοι οι οποίοι συντηρούν και αναμορφώνουν το θεσμό της άσκησης, όσοι μιλούν για αναβαθμισμένες εξετάσεις και κόφτες στο όνομα της “ποιότητας της γνώσης” είναι εκείνοι που στηρίζουν τη διαιώνιση αυτής της σκληρής και απροκάλυπτης μορφής εκμετάλλευσης των νέων επιστημόνων, ασκούμενων και μισθωτών δικηγόρων. Το μόνο προοδευτικό στο σήμερα είναι η ένταξη της άσκησης στις σπουδές της Νομικής, σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών που θα δένει την επιστημονική θεωρία με την πρακτική εμπειρία και δεν θα αποτελεί το άλλοθι για την στυγνή εκμετάλλευση των ασκούμενων δικηγόρων για την κερδοφορία των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και των μεγαλογραφείων.

 

Διεκδικούμε κατάργηση της άσκησης. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο! Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατώτατο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, σταθερά ωράρια εργασίας, αναγνώριση του δικαιώματος σε επίδομα αδείας, αποζημίωση απόλυσης, προστασία της μητρότητας, για όλους τους μισθωτούς και ασκούμενους συναδέλφους.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ

ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

                             Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Related Articles