Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΩΣ ΕΔΩ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ! ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΩΣ ΕΔΩ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ! ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

by admin

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Somatio.md@gmail.com

Ανακοίνωση – Κάλεσμα

10 Απριλίου 2021

Ως εδώ! Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την κοροϊδία! Όλοι και όλες οι ασκούμενοι δικηγόροι να αποκτήσουν τη δικηγορική ιδιότητα ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Η αναβολή του διαγωνισμού των ασκούμενων δικηγόρων για ακόμα ένα μήνα και η μετάθεση τους  στα τέλη του Μάη, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι!

Κανένας, άλλωστε, δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει και νέα αναβολή λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Παίζουν με την αγωνία χιλιάδων ασκούμενων συναδέλφων!

Όσο απολογητικό ύφος κι αν προσπαθήσει να έχει η Συντονιστική της Ολομέλειας, όσες επιστολές προς τους αρμοδίους κι αν επισυνάψει στις ανακοινώσεις της για να αποδείξει τάχα το ενδιαφέρον και τις “άοκνες” προσπάθειες της στην επίλυση του προβλήματος, όλοι οι ασκούμενοι συνάδελφοι, ξέρουνε την πραγματικότητα που βιώνουν:

Εδώ και μήνες, παραμένουν όμηροι στο άθλιο καθεστώς μιας μαθητείας, που μοιάζει να μην έχει τέλος. Η ανασφάλεια τους μεγαλώνει καθημερινά. Οι εργοδότες μας επικαλούνται την ιδιότητά τους ως ασκούμενων για να τους στερούν στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Κάθε φύλλο συκής έχει πια εξαφανιστεί!

 Οι εξελίξεις γύρω από τα δικαιώματα των ασκούμενων συναδέλφων στις συνθήκες της πανδημίας, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τελικά  από τον αναχρονιστικό θεσμό της άσκησης.

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι εργοδότες μας, οι δικηγορικές εταιρείες και οι μεγαλοδικηγόροι, που απολαμβάνουν ένα διαρκώς ανανεωνόμενο ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα για τις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

Μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που εισπράττουν τα διάφορα επενδυτικά πακέτα από την εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών, όπως για την κάλυψη  των κενών στον κρατικό μηχανισμό που αναπληρώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ασκούμενοι δικηγόροι και όχι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αυτούς, λοιπόν, στηρίζουν όσοι συντηρούν και αναμορφώνουν το θεσμό της άσκησης, όσοι μιλούν για αναβαθμισμένες εξετάσεις και κόφτες στο όνομα της “ποιότητας της γνώσης”. Το ίδιο κάνουν και με τη στάση τους στο ζήτημα της αναβολής του φετινού διαγωνισμού, σηκώνοντας ψηλά τα χέρια μπροστά στα δήθεν υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είναι ξεκάθαρο πως  το ζήτημα δεν είναι υγειονομικό! Είναι ζήτημα προστασίας των εργασιακών μας δικαιωμάτων! Ας αφήσει, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα η Ολομέλεια που πια δεν πείθουν κανέναν και ας δώσει τώρα λύση για όλους τους ασκούμενους συναδέλφους!

Δε πάμε ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! Μαζί, συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας, προχωράμε  αποφασιστικά!

Εδώ και τώρα απαιτούμε να δοθεί λύση, χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή!

Όλοι οι ασκούμενοι συνάδελφοι πρέπει να αποκτήσουν  τώρα την άδεια άσκησης του επαγγέλματος χωρίς εξετάσεις. Η όποια αναγκαία νομοθετική ρύθμιση είναι στα χέρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης. 

Διεκδικούμε την κατάργηση της άσκησης εδώ και τώρα! Κατάργηση των εξετάσεων και κάθε άλλης πιστοποίησης για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο.

Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατώτατο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, σταθερά ωράρια εργασίας, άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, προστασία της μητρότητας, για όλους τους μισθωτούς και ασκούμενους συναδέλφους.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 12.4.2021, ώρα 14.00, στα γραφεία του ΔΣΑ, και την Πέμπτη 15.4.2021, ώρα 08:30 , στο Υπουργείο Δικαιοσύνης!

Το Προσωρινό ΔΣ

 

 

 

Related Articles