Home ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟ 14.12.2020 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟ 14.12.2020 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΝΔΑ

by admin

Για το από 14.12.2020 Δελτίο Τύπου της ΕΑΝΔΑ

Τη στιγμή που εκατοντάδες ασκούμενοι και μισθωτοί συνάδελφοι ζούμε στο πετσί μας την μείωση μισθών, τον κίνδυνο των απολύσεων χωρίς καμία αποζημίωση, την εντατικοποίηση της εργασίας μας και την αβεβαιότητα για το αυριανό μας εργασιακό μέλλον, η ΕΑΝΔΑ ενώ είναι απούσα από κάθε διεκδίκηση , αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή της, μέσα από ένα άκρως αποκλαυπτικό για το ρόλο της δελτίο τύπου. Σε αυτό, εκφράζει την «συμπαράστασή της» σε όλους εμάς  του συναδέλφους που πλήττονται, καταλήγοντας παράλληλα στη διαπίστωση για  «την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέλη της αλλά και ολόκληρο το Δικηγορικό Σώμα».

Στο Δελτίο τύπου συμπυκνώνονται τα επικίνδυνα και διαχρονικά επαναλαμβανόμενα από μεγαλοεργοδότες δικηγόρους, δικηγορικές εταιρίες, ηγεσίες Δικηγορικών Συλλόγων και φυσικά την ΕΑΝΔΑ ιδεολογήματα περί ενιαίου δικηγορικού σώματος που δήθεν πλήττεται σύσσωμο και περί μέλλοντος που «μοιάζει αβέβαιο για όλους» (η υπογράμμιση δική μας). Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να βγάζουν λάδι τους εργοδότες που προχωρούν σε απολύσεις, παύση πληρωμών και μειώσεις μισθών εν καιρώ πανδημίας, περιγράφοντας την απληρωσιά ως αναγκαίο κακό: «…Ειδικά οι νέοι και οι ασκούμενοι που κατά κύριο λόγο παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε γραφεία εμπειρότερων συναδέλφων, οι οποίοι μη δυνάμενοι να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, οδηγούνται σε μειώσεις αμοιβών και προσωπικού. Το μέλλον μοιάζει αβέβαιο για όλους…».

Κατανοούμε την αγωνία της ΕΑΝΔΑ να ονοματίσει την σκληρή δουλειά νέων και ασκούμενων δικηγόρων σε μεγαλογραφεία και εταιρείες ως «παροχή υπηρεσιών σε εμπειρότερους συναδέλφους», την απληρωσιά, τις μειώσεις μισθών, την άρνηση καταβολής δώρου Χριστουγέννων ως «αδυναμία να καλύψουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους» και την επιλογή των εργοδοτών να απολύουν συναδέλφους εν μία νυκτί ως μείωση λειτουργικών εξόδων. 

Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος τους: να εξωραΐσουν την συνειδητή επιλογή των εργοδοτών να μετακυλίσουν τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε με την πανδημία, στην πλάτη μας, αφήνοντάς μας απλήρωτους, μειώνοντας τους μισθούς μας, απολύοντάς μας αυθαίρετα, τροποποιώντας το ωράριό μας κατά το δοκούν, για να μειώσουν τη χασούρα τους, λες και μοιραστήκαμε ποτέ τα κέρδη τους.

 Για αυτό εκδίδουν φανφαρόνικα Δελτία Τύπου, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα και σπεύδοντας να παρουσιάσουν εργοδότες και εργαζόμενους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους ως ενιαίο δήθεν σώμα. Αλήθεια, η ΕΑΝΔΑ έβγαλε ποτέ άχνα για το δώρο Χριστουγέννων που μοιάζει για τους περισσότερους από εμάς άπιαστο όνειρο, σε συνθήκες πανδημίας ή όχι;

Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι που πληττόμαστε βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική και τις πρακτικές της εργοδοσίας, δεν έχουμε ανάγκη από ευχολόγια για επιδόματα και φιλοδωρήματα ούτε από «έκφραση συμπαράστασης» από αυτούς που κάνουν τις πλάτες στην μεγάλη εργοδοσία στο χώρο. Έχουμε ανάγκη από την πραγματική διέξοδο: την οργανωμένη, συλλογική πάλη μέσα στις γραμμές του σωματείου μας, του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων για την διεκδίκηση της δουλειάς και της ζωής που μας αξίζει. Με οργανωμένο αγώνα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και με συσπείρωση σε γραμμή πάλης που εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα που αντικειμενικά συγκρούονται με αυτά των εργοδοτών μας.

Το Σωματείο μας κάθε μέρα μαζικοποιείται, μετρά κατακτήσεις, απευθύνεται όλο και πλατύτερα σε μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους, βρίσκεται καθημερινά στα Δικαστήρια, στους χώρους δουλειάς. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό ανησυχεί  ΔΣΑ, ΔΣΠ και ΕΑΝΔΑ, σχεδόν όσο ανησυχεί και τους εργοδότες…