Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

by admin

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Somatio.md@gmail.com

22 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 

 Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2021, αντιπροσωπεία του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της επ’αόριστον αναβολής των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων με απόφαση της Ολομέλειας. Ακόμη,  καλέσαμε τον πρόεδρο να πάρει θέση απέναντι στο ζήτημα της απαράδεκτης καθυστέρησης του διορισμού των νέων δικηγόρων που πέρασαν στις εξετάσεις της περιόδου Α’ 2020 και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα ΦΕΚ των διορισμών τους. Στην άνω συνάντηση θέσαμε στο επίκεντρο τα ασφικτικά προβλήματα που βιώνουν οι ασκούμενοι δικηγόροι, στα οποία προστίθενται και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις, που έχουν καταστήσει όμηρους εκατοντάδες συναδέλφους. Ξεκαθαρίσαμε ότι, κανονικά, θα έπρεπε να γίνει το αυτονόητο , δηλαδή η άμεση εγγραφή όλων όσων έχουν παραμείνει όμηροι σε αυτήν την ανασφάλεια (όλων, ανεξαιρέτως και χωρίς εξετάσεις). Εφόσον , όμως,  δεν προωθείται αυτή η δίκαιη αιτίαση , η Ολομέλεια έπρεπε να είχε ήδη (από χθες) βρει λύση για να γίνουν οι εξετάσεις, με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στα ζητήματα που του τέθηκαν από το Σωματείο μας, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας αρχικά ξεκαθάρισε πως «βλέπουμε αλλιώς» τον θεσμό της άσκησης (εκφράζοντας για άλλη μια φορά την μεγάλη του «αδυναμία» στο απαράδεκτο καθεστώς της μαθητείας που βιώνουμε για 1,5 χρόνο και πλέον). Έπειτα, για τις άνω απαράδεκτες καθυστερήσεις, ο πρόεδρος, στην πραγματικότητα, δήλωσε, σαν άλλος πόντιος πιλάτος, πως «ό,τι ήταν να κάνει το έκανε» ρίχνοντας  το μπαλάκι στην πολιτεία. 

Όμως, η ηγεσία της Ολομέλειας και των Υπουργείων πρέπει να καταλάβουν ότι η ζωή των ασκούμενων συναδέλφων, τα δικαιώματά τους και οι ανάγκες τους δεν είναι μπαλάκι του πινκ – πονκ μεταξύ προέδρου και αρμόδιων υπουργείων. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει με σκληρό τρόπο σε εκατοντάδες συναδέλφους την πικρή αλήθεια ότι δηλαδή:  1) Η άσκηση δεν εξυπηρετεί τον πτυχιούχο νομικής, αλλά τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τους μεγολοδικηγόρους, που σήμερα, και ενώ ο πρόεδρος «νίπτει τας χείρας του», συνεχίζουν να απασχολούν εκατοντάδες συναδέλφους μισθωτούς, με τον μισθό του ασκούμενου, με το πρόσχημα της καθυστέρησης των εξετάσεων, για κάποιους, και της δημοσίευσης των ΦΕΚ, για άλλους. 2) Η ανάθεση της ευθύνης για την διεξαγωγή των εξετάσεων στην Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων (από τον Νοέμβριο 2020) αποδείχτηκε ότι δεν έγινε προς όφελος των συναδέλφων ασκουμένων δικηγόρων,  αλλά προς όφελος των εταιριών και μεγαλογραφείων, στους οποίους βάζει ,για ακόμη μια φορά πλάτη, με την παραπάνω στάση της η ηγεσία της Ολομέλειας και του ΔΣΑ.

Κάτω από την πίεση της παρέμβασής μας ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων δεσμέυτηκε αφενός να θέσει προς συζήτηση το θέμα στην σημερινή συντονιστική της Ολομέλειας των προέδρων προκειμένου να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατόν οι εξετάσεις και αφετέρου να «πιέσει» ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των διορισμών των συναδέλφων που έχουν επιτύχει στις ποηγούμενες εξετάσεις. 

Έχουμε τη δύναμη, η λύση βρίσκεται στο συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μέσα από το νεοσύστατο Σωματείο μας. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας: Κατάργηση της άσκησης. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο! Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε μέσα από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατώτατο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, σταθερά ωράρια εργασίας, αναγνώριση του δικαιώματος σε επίδομα αδείας, αποζημίωση απόλυσης, προστασία της μητρότητας, για όλους τους μισθωτούς και ασκούμενους συναδέλφους.

Παραμένουμε σε  αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ασκούμενων συναδέλφων μας και να δοθεί οριστική και ολοκληρωμένη λύση στα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

 

Related Articles