Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

by admin

 Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

somatio.md@gmail.com

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2020

26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα

Στις 17 Νοέμβρη αποδείξαμε την δύναμη μας όταν δρούμε οργανωμένα, πειθαρχημένα, αποφασισμένα και σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία και μαζικούς φορείς των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της. Ακυρώθηκαν στην πράξη οι απαγορεύσεις και ο αυταρχισμός. Στείλαμε το μήνυμα μας: Οι αγώνες για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα ούτε απαγορεύονται ούτε αναστέλλονται. Το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής που εξαπολύθηκε, οι δεκάδες προσαγωγές – ανάμεσά τους και συνάδελφος ασκούμενος δικηγόρος, μέλος του σωματείου μας – που επακολούθησαν, μας γεμίζει με πείσμα για τη συνέχεια. Είμαστε περήφανοι που στην ανοιχτή σύσκεψη 7/11, πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων του νέου Lockdowvn, πήραμε την απόφαση για συμμετοχή στην διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη.

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ!

 Όλοι γνωρίζουμε ότι το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων σημαίνει συναγερμό. Καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε πάλη, σε συλλογική διεκδίκηση απέναντι στην επίθεση που δυναμώνει σε όλα τα μέτωπα. 26 Νοέμβρη απεργούμε! Το ΕΚΑ και το ΕΚΠ, η ΑΔΕΔΥ, δεκάδες ομοσπονδίες και σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έχουν πάρει απόφαση για απεργία.

Να ακουστεί δυνατά:

Δεν θα δεχτούμε lockdown στα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά!

Η Κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων, αξιοποίησε το προηγούμενο διάστημα για να διασφαλίζει ζεστό χρήμα σε μεγαλοξενοδόχους, εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους, επέβαλε lockdown, ομολογώντας ουσιαστικά την πλήρη επικράτηση της λογικής κόστους – οφέλους στη ζωή και την υγεία του λαού.

Η προκλητική αποθέωση της ατομικής ευθύνης διαψεύστηκε ηχηρά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, όταν το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα «μιας νόσου» με αποκλεισμό των ασθενών κατά 80% από αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις, όταν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών κλινικών θησαυρίζουν αντί να επιταχθούν, όταν ελλοχεύει ο εφιάλτης της επιλογής ασθενών που θα μπουν στις ΜΕΘ και δεν θα αφεθούν στη μοίρα τους γιατί τα νοσοκομεία καταρρέουν. Χάος επικρατεί στην τηλεκπαίδευση των παιδιών. Τα ΜΜΜ είναι υγειονομικές βόμβες.

Ταυτόχρονα νομοθετούνται σειρά αντιλαϊκών μέτρων, όπως νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα (π.χ. εξαγγελίες Βρούτση για κατάργηση του 8ωρου, νέος συνδικαλιστικός νόμος), για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας (π.χ. νέος Πτωχευτικός Κώδικας), την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών (π.χ. νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, εξαγγελίες για ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων).

Η ίδια άθλια πολιτική ακολουθείται και στο σύστημα της δικαιοσύνης. 

Μπλοκάρουμε την πολιτική που παίζει τη ζωή μας κορώνα – γράμματα  και μας οδηγεί στην εξαθλίωση

Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων σ’ αυτήν δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα, αλλά η νέα κ.υ.α. προβλέπει τη μερική λειτουργία των δικαστηρίων σε αρκετές διαδικασίες. Είναι μια προκλητική και επικίνδυνη απόφαση, που μετατρέπει την ζωή και την υγεία μας σε ρωσική ρουλέτα, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει την άσκηση του επαγγέλματος με δεδομένο το συνολικότερο lockdown.

 ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

 Είναι τεράστια η ευθύνη της ηγεσίας της Ολομέλειας και των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων, που αναμασούν τα ίδια κάλπικα διλήμματα. Παζάρεψαν με την κυβέρνηση το «κλείσιμο ≠ λειτουργία» των δικαστηρίων και μάλιστα στο όνομα των συμφερόντων των δικηγόρων, τους οποίους καλούν να λαμβάνουν τα μέτρα της ατομικής προστασίας! Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι «από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι χώροι των δικαστηρίων έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα χώρους υπερμετάδοσης του ιού»! Με τις θέσεις τους και την γραμμή τους υπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, των δικηγορικών εταιρειών. Η στάση της Συντονιστικής της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και ιδιαίτερα του Προέδρου της απέναντι στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου είναι απαράδεκτη. Σε μια γενικευμένη αναστολή του συνταγματικού δικαιώματος, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση και βρήκε ως μόνο πρόβλημα την έλλειψη γνώμης από την επιτροπή δημόσιας υγείας! Στην πραγματικότητα με την στάση τους όλοι οι παραπάνω έριξαν νερό στον μύλο της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, καταστολής και του κυβερνητικού αυταρχισμού. Είναι και αυτοί υπόλογοι!

 ΤΩΡΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ  ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΙ

ΓΙΑΤΙ δηλώνουμε την αντίδρασή μας στην πολιτική της Κυβέρνησης που αφήνει εκτεθειμένο το λαό στην πανδημία ευθύνεται για την αναζωπύρωσή της.

ΓΙΑΤΙ τα δήθεν «υγειονομικά πρωτόκολλα» στις δικηγορικές εταιρείες και στα δικαστήρια κόβονται και ράβονται με κριτήριο της αξιώσεις της εργοδοσίας, γιατί παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας στα δικαστήρια και στα  Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας.

ΓΙΑΤΙ δεν δεχόμαστε τα νέα αντεργατικά μέτρα, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, με συμπαιγνία με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και τις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου, με αιχμή του δόρατος το ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στο ίδιο το 8ωρο, με μέτρα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την απελευθέρωση των υπερωριών.

ΓΙΑΤΙ καταδικάζουμε το νέο συνδικαλιστικό νόμο, που ωμά διώκει τη συνδικαλιστική δράση, εντείνει την καταστολή και το φακέλωμα σε όποιον αντιστέκεται και οργανωμένα διεκδικεί τα δικαιώματά του.

ΓΙΑΤΙ καταδικάζουμε απερίφραστα το αντιδραστικό – αντιλαϊκό νομοσχέδιο για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που στρώνει το έδαφος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας.

ΓΙΑΤΙ βιώνουμε στο πετσί μας την εκμετάλλευση από τους εργοδότες μας στις δικηγορικές εταιρείες και στα δικηγορικά γραφεία, χωρίς κατώτατο μισθό, χωρίς εξασφάλιση, χωρίς άδειες και επιδόματα, με απάνθρωπα ωράρια, άγχος και πίεση.

ΓΙΑΤΙ είμαστε εργαζόμενοι επιστήμονες και διεκδικούμε σύγχρονά δικαιώματα σε μισθό, ωράριο και ασφάλιση.

ΚΑΝΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΟΥ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη

εργασιακά δικαιώματα. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα, χωρίς κανένα χρηματικό αντάλλαγμα από το κράτος.

 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και των δημοσίων υπηρεσιών. Να καλυφθούν όλα τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να προσληφθεί γιατρός υπηρεσίας στα δικαστήρια. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών. Μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής.
 • Όχι στην κατάργηση του 8ωρου, ιστορικής κατάκτησης των εργαζόμενων, εδώ και έναν αιώνα!
 • Όχι στις προωθούμενες αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.
 • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος.
 • Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Όχι στις απολύσεις. Καμία μείωση μισθού. Όχι στις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
 • Κατάργηση της άσκησης των δικηγόρων. Όχι στην επέκτασή της με τα δωδεκάμηνα προγράμματα σε δικαστήρια και υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού για να καλύπτονται τα κενά σε υπαλληλικό προσωπικό, όπως προβλέπεται με τις νέες αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο.
 • Αφορολόγητο όριο. Άμεση κρατική ενίσχυση στους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια.

Το Προσωρινό Δ.Σ.

Related Articles