Home ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ!

by admin

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

somatio.md@gmail.com

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ!

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα

Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων σημαίνει συναγερμό και σε καλεί σε πάλη, σε συλλογική διεκδίκηση απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών του κλάδου που δυναμώνει σε όλα τα μέτωπα.

Ενώ το δεύτερο κύμα πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καθημερινά αγωνιούμε για τη ζωή μας και των οικογενειών μας, το σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο με ευθύνη της Κυβέρνησης, που προκλητικά αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές υγείας και υποτιμά τη νοημοσύνη μας με την φαιδρή επικοινωνιακή της πολιτική. 

Παράλληλα, όλοι εμείς οι μισθωτοί δικηγόροι που εξακολουθούμε να εργαζόμαστε είτε στα γραφεία και τις εταιρείες, είτε από το σπίτι, βιώνουμε την επίθεση των μεγαλοεργοδοτών, που «κάνουν την κρίση ευκαιρία», σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες εφαρμόζεται γενικευμένη υποχρεωτική τηλεργασία. Το ήδη ασφυκτικό ωράριο ελαστικοποιείται ακόμη περισσότερο. Το διάστημα του lockdown αξιοποιείται για εντατικοποίηση της εργασίας  μας. 

Η κατάσταση στα δικαστήρια παραμένει εκρηκτική και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας της υγείας. Τα αυτονόητα αιτήματα για μέτρα προστασίας της υγείας από το Σωματείο μας, τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα και τους δικαστικούς υπαλλήλους δεν «απασχολούν» την κυβέρνηση ούτε τις ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων και της Ολομέλειας.

Ταυτόχρονα, με αφορμή την  -κατ’ ευφημισμό- αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, εργοδότες, ιδιοκτήτες δικηγορικών εταιρειών και μεγαλοδικηγόροι, ανακοινώνουν στους συναδέλφους μειώσεις μισθών ή και παύση πληρωμών, μέχρι νεοτέρας! Ταυτόχρονα, μας καλούν να μην προσερχόμαστε για δουλειά, αλλά να είμαστε stand by «για ό,τι προκύψει», δηλαδή δουλειά και μισθός  «a la carte», με βάση τις ανάγκες και τα κέρδη των εργοδοτών μας και πλήρης καταστρατήγηση όχι απλώς των ορίων αλλά της ίδιας της έννοιας του εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου!

Η παντελής έλλειψη ωραρίου, συγκροτημένων όρων εργασίας, κατοχυρωμένου μισθού και ασφαλιστικής κάλυψης για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, φυσικά δεν εμφανίστηκε τώρα, ως δήθεν οικονομική συνέπεια της πανδημίας. Είναι παγιωμένη καθημερινότητα για χιλιάδες συναδέλφους στον κλάδο, που απλώς τώρα σερβίρεται και με πρόσχημα την «δύσκολη για όλους κατάσταση», στην οποία «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη». Με άλλα λόγια, να συνεχίσουμε να κάνουμε θυσίες για τα κέρδη των εργοδοτών μας, «για το καλό του γραφείου».

Σήμερα όμως κάτι έχει αλλάξει! Έχουμε ιδρύσει το Σωματείο μας!

         Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, που μετράει τις πρώτες του κατακτήσεις, που συνεχίζει την αγωνιστική δράση του ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, που συντονίζει την πάλη του με τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους των χαμηλότερων στρωμάτων, με τους δικαστικούς υπαλλήλους και με τους εργαζόμενους άλλων επιστημονικών κλάδων.

         Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων απλώνει το χέρι σε κάθε συνάδελφο που βιώνει την εργασιακή εκμετάλλευση, πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική και αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής πάλης και διεκδίκησης για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό.

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα, κανένας μόνος του, κανένας απροστάτευτος!

Σε καλούμε να δυναμώσεις το Σωματείο σου! Σε κάθε δικηγορική εταιρεία, σε κάθε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, στα δικαστήρια, σε όλους τους χώρους δουλειάς να ηχήσει το κάλεσμα για οργανωμένο αγώνα, για μαζική διεκδίκηση, για απεγκλωβισμό από τη λογική της «ατομικής ευθύνης», του ατομισμού και ανταγωνισμού, για ανυπακοή στο δόγμα «νόμος και τάξη» που καλεί τους δικηγόρους και τους εργαζόμενους στη δικαιοσύνη να γίνουν σιωπηρά συνένοχοι στην καταστολή των αγώνων, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Σε καλούμε να βγάλεις συμπέρασμα από τους τακτικισμούς της ηγεσίας σε ΔΣΑ, ΔΣΠ, ΕΑΝΔΑ και Ολομέλειας ΔΣ, που όχι μόνο δεν θέλουν και δε μπορούν να εκπροσωπήσουν όλους εμάς τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, αλλά αντίθετα παζαρεύουν με την κυβέρνηση το «κλείσιμο ≠ λειτουργία» των δικαστηρίων, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας της υγείας, αλλά με νέες πύλες απολύμανσης για τα κέρδη ορισμένων επιχειρήσεων! Μας «επιφυλάσσουν», μόνο ένα «επίδομα  – ψίχουλο» των 200 ευρώ, και μάλιστα ακόμη λιγότερα στο πιο εκμεταλλευόμενο κομμάτι του κλάδου, στους ασκούμενους, στους οποίους δίνουν 100 ευρώ.

Με τις θέσεις τους και την γραμμή τους υπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των δικηγορικών εταιρειών και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Δεν βγάζουν άχνα για την απληρωσιά, για τη μη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, για το δώρο Χριστουγέννων που αποτελεί «θαύμα των Χριστουγέννων» για όποιον συνάδελφο το πάρει – εν είδει φιλανθρωπίας -, για τον κατακερματισμό των εργασιακών μας σχέσεων και τα ωράρια λάστιχο.

Το Σωματείο μας είναι και για αυτούς πονοκέφαλος, ακριβώς όπως και για τους εργοδότες μας!

Σε καλούμε να παραμερίσεις τα εμπόδια, να οργανωθείς στο Σωματείο σου, να δυναμώσεις  την κοινή μας πάλη και να διεκδικήσουμε:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα, χωρίς κανένα χρηματικό αντάλλαγμα από το κράτος.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας, καθώς και στα ΜΜΜ.
  • Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και των δημοσίων υπηρεσιών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δικαστικών υπαλλήλων, καθαριότητας. Τακτικές απολυμάνσεις. Μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Άμεσα μέτρα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Μισθός που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Χορήγηση δώρων και αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Κάλυψη των 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών τους από τον εργοδότη. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ασκούμενων δικηγόρων.
  • Όχι στις απολύσεις. Καμία μείωση μισθού. Όχι στις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
  • Κατάργηση της άσκησης των δικηγόρων. Όχι στην επέκτασή της με τα δωδεκάμηνα προγράμματα σε δικαστήρια και υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού για να καλύπτονται τα κενά σε υπαλληλικό προσωπικό, όπως προβλέπεται με τις νέες αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων. Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο.
  • Όχι στην κατάργηση του 8ωρου, ιστορικής κατάκτησης των εργαζόμενων, εδώ και έναν αιώνα! Όχι στις προωθούμενες αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Υπερασπιζόμαστε τις λαϊκές ελευθερίες και έχουμε μέτωπο ενάντια στην καταστολή των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
  • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Το Προσωρινό Δ.Σ.

Related Articles